Med ordens hjälp vandrar Stina Bassell mellan dikt, sagobok och roman i flera olika format. Förra året fick hon tre stipendier och nu kommer hennes roman även som ljudbok.
Idag finns det massor av vägar att gå som författare. För Stina Bassell som gett ut sin senaste bok I mjölnarens spår på hybridförlaget Ebes, är mångfalden av olika publiceringmöjligheter ett tillfälle att kunna välja och vraka bland de som är bra och de som är mindre bra. Det som varit det viktigaste för Stina när hon valt utgivningsförlag är en bra personkemi.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Det måste vara ett bra samarbete och att man lyssnar på varandra, säger Stina. Då är det bra, och en skön känsla att ge ut sin bok där.
I mjölnarens spår är en historisk roman som handlar om Emma, en kvinna vars liv tar sin vändning till något hon inte tänkt sig under ondska och svek. I berättelsen får hon till sist en chans som hjälper henne upp ur misären.
– Det är just det, det kan räcka med en hand som sträcks ut så kan man vända sitt liv till något annat, säger Stina. Jag vill belysa och rikta en stor strålkastare på ett tragiskt kvinnoöde och ge Emma Klasdotter den upprättelsen som hon är värd.
Inspirationen fann Stina under en Gotlandsvistelse. Huset hon bodde i hade för länge sedan varit hem åt en storbonde som haft ett tragiskt äktenskap med en mycket yngre kvinna. Den tidlöst klassiska men tragiska kärnan av vad som kan utspela sig bakom en fasad och upprepningen av beteenden i generationer, blev drivkraften i berättelsen. Scenen förlade Stina till trakterna utanför Åtvidaberg där hennes mormor växte upp. På så vis kunde historien få röra sig mellan gårdar och miljöer hon själv har en stark anknytning till.
Boken är Stinas tredje roman. Tidigare har hon gett ut tre diktsamlingar och två barnböcker.
Hur har vägen varit från diktsamling, till sagor och vidare till romaner?
– Jag hade skrivit korta noveller och gick skrivarkurser som gjorde att jag inte ville sluta att måla upp bild efter bild i ordens underbara värld, berättar Stina. Det är något magiskt och svettigt över en roman. Man befinner sig i den, samtidigt som man betraktar alla händelser och personer. Dikt, saga och roman befinner sig parallellt i min skrivvärld. Ibland blir det att skriva ned en dikt när romanprojektet vilar till exempel.
Orden har alltid varit betydelsefulla för Stina och följt henne genom hela livet. Ett livstrauma blev det som slutligen öppnade dörren för att få tidsmässigt utrymme att på allvar ta tag i skrivandet.
– Ironiskt nog var det hjärnblödningen som fick min tid att räcka till, stoppet där var början på en sagobok, säger Stina. Jag arbetade halvtid som frilansade radioreporter och tog mig fram på rullator. Med mer tid så kunde jag ägna mig åt det som innan varit ett ögonkast. Efter ett par år blev jag mamma, vilket tog mig ett snäpp ytterligare in i skrivandet. efter att ha berättat en saga ur min fantasi en gång fick jag göra det varje kväll för min dotter. En av dem ville hon höra om och om igen så jag skrev ned den. Det blev den första utgivna boken.
2015 blev ett gynnsamt år för Stina. I mjölnarens spår kom ut och hon blev tilldelad både Sveriges Författarfonds arbetsstipendium, Sveriges Författarförbunds stipendium och Region Östergötlands Honnörsstipendium – något hon står mycket ödmjuk och glad inför.
– Det här gör att lyckan fastnar, och inte bara i halsen utan som ett steg ut till bokhavet som finns, säger Stina om utmärkelserna. Jag kan vara med på bokmässor och göra reklam för boken, berätta att jag finns, utan att titta på de runt omkring mig med bedjande ögon.
Hennes egen aktiva marknadsföring har också gett resultat. Utöver det klassiska inbundna formatet samt e-bok har det också blivit ljudbok av I mjölnarens spår.
– Efter nio böcker fortsätter jag att kasta ut mail till höger och vänster och det gav resultat hos Word Audio Publishing, berättar Stina om hur processen från tryckt bok till ljudbok gick till. Det blir en annan sida av boken, personerna hoppar upp ur boken på ett annat sätt. Hur det sen blir har att göra med vem som läser in den.
Ljudboken finns bl a i Storytels bibliotek och är inläst av Hanna Schmitz. Tagen av tidigare böcker med Hannas berättarröst var hon självklar som uppläsare för Stina.
– Hannah Schmitz gör ett mästerverk till ett mästerverk, så givetvis slog jag på stora trumman för henne, säger Stina om valet och fortsätter: Det är henne jag vill ha sa jag!
Stina är född i Västervik 1963 men bor idag i Norrköping tillsammans med dotter och sambo som också gjort omslagen till hennes romaner. Böckerna författar hon under stunder av arbete och vila i deras röda hus:
– Ibland är det under vila en del dikter eller händelser kommer upp i huvudet, säger Stina, i duschen eller ute i solen. Då rusar jag in och skriver ned det, det är dåden nakna sanningen kommer fram.
Foto: Robert Svensson
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!