Bokmässan i Göteborg 2020 är (nästan) inställd – dags att skapa plan 2021

Den här byggröran lär vi inte få se inför Bokmässan 2020. Inte för att särskilt många förutom utställare fått se den tidigare. Dags att planera för 2021. Foto: Boktugg.

Efter en turbulent tisdag är Bokmässan i Göteborg 2020 officiellt (nästan) i praktiken inställd efter alla besked med Norstedts i spetsen. Nu är det dags att blicka framåt, menar Boktuggs chefredaktör.

Det började med nyheten som Boktugg var först ut med (förutom alla dussintals författare som redan läckt den på Facebook och Twitter) före lunch att Norstedts meddelat Bokmässan att de inte kommer.

Lång historia kort. Bokmässan vill ha mer tid, fram till slutet av maj. Förlagen vill ha besked nu (senast på måndag). Bokmässan pausar arbetet med Plan A (den fysiska mässan som med rådande begränsningar inte kan genomföras) och fokuserar på Plan B (någon slags digital variant möjligen med en mindre fysisk del).

Förlagen tolkar brevväxlingen idag som att Bokmässan 2020, utställningsdelen, inte blir av och många vill nu boka av eller boka om till 2021. Hotellrum är inte längre en bristvara i Göteborg 24-27 september även om det skämtas på Facebook om att författare ska ta saken i egna händer och arrangera privata bokmässor i rummen på Gothia Towers.

Alla sitter vi fast i coronas rävsax. Men med den information vi har idag finns det egentligen bara ett beslut att ta: att ställa in 2020 års Bokmässa och satsa allt på 2021.

Absolut att man kan arrangera något annat, en slags ersättningslitteraturfestival online i slutet av september. Göra det till en veckas litteraturfest. Men det blir något helt annat än de spontana möten som äger rum på och runtomkring Bokmässan i Göteborg. Det är helt klart spännande att utforska vad det kan betyda, men frågan är om man tjänar något på att kalla det för Bokmässa?

Naturligtvis fruktar Bokmässan det som alla arrangörer av fysiska evenemang idag är rädda för – att vårt beteende ska förändras. Ja, alla i branschen längtar tillbaka till en normal mässa. Men samtidigt, för varje vecka som vi tillbringar med videokonferenser och ser dess fördelar (och för all del nackdelar) så ökar risken att online kan locka mer än offline för en del.

Bokmässan brottas redan med utmaningen i skiftet från fysiska till digitala böcker. Hur ska man ställa ut helt digitala böcker på en fysisk mässa? Den frågan har flera förlag ställt sig allt oftare på senare år. Försäljningen av fysiska böcker hos utställarna har minskat även innan vi kunde stava till coronapandemi.

Är detta kanske en unik möjlighet att återuppfinna Bokmässan för 2020-talet, att få mer än ett extra år, eller i alla fall halvår, av tid att bygga nytt. Lägga arvet åt sidan och fundera över … om vi idag bestämde oss för att hösten 2021 arrangera en bokmässa, eller en litteraturfest, hur skulle vi då utforma den? Skulle den se ut som Bok & Bibliotek alltid sett ut med små justeringar, eller skulle den vara något helt annat?

Coronakrisen är en tung ekonomisk smäll för hela evenemangsstaden Göteborg. Men nu gäller det att se möjligheterna och mer än någonsin titta framåt. Mot september 2021.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,