Bokmässan skickade idag ut ett brev till alla utställare kring plan A och B för genomförandet av årets mässa. Förlagen är positiva men anser att beslut måste tas tidigare än slutet av maj.
I en separat artikel rapporterar vi om det brev som Bokmässan skickat till sina utställare tidigare idag. Men vi har även bett ett antal förlag, NOFF och Förläggareföreningen om kommentarer på förslaget.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi vill nu i första hand invänta reaktionerna från våra medlemmar för att, fortsatt tillsammans med Förläggareföreningen, gå vidare i diskussionen med Bokmässan. Det är trots allt medlemmarna vi representerar i den här dialogen, säger Alexandra Nedstam, ordförande i NOFF.
Tongångarna är ungefär detsamma från den andra organisationen bakom brevet till Bokmässan.
– Vi kommer att återkomma till mässan i nästa vecka, troligen gemensamt med NOFF, och efter det att vi stämt av med medlemmarna. Fortsatt menar vi emellertid att beslut måste fattas första dagarna i maj. Inte senare än så, säger Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen.
En av de allra största utställarna på Bokmässan är Bonnierförlagen. Där ser man positivt på att Bokmässan har presenterat alternativa planer och möjligheten att genomföra mässan på ett sätt som är möjligt givet rådande omständigheter och restriktioner som potentiellt fortsatt gäller under hösten. De poängterar vikten av att alla som i någon form medverkar eller tar del av bokmässans program kan göra det utan att vara oroliga för sin egen och andras hälsa.
– Vi ser därför fram emot att ha en intensifierad dialog med Bokmässan, framför allt om utveckling av det som de lyfter som alternativ B. Vår oro är att det i dagsläget råder för stor ovisshet, om hur coronapandemin påverkar oss och vår rörlighet i samhället under hösten, för att vi ska kunna planera för en Plan A enligt Bokmässans förslag, säger Bonnierförlagens VD Sara Börsvik i en skriftlig kommentar.
– Men, innan vi fattar definitivt beslut om vår medverkan som utställare och förlag så behöver vi få en bättre förståelse för hur mässan resonerar och vad ett alternativt genomförandesätt innebär i praktiken. Att snabbt ställa om från fysiska till digitala aktiviteter är något som vi på Bonnierförlagen arbetat mycket intensivt med de senaste veckorna och vi bidrar förstås gärna med våra idéer och erfarenheter i det här arbetet.
De sätter samtidigt press på Bokmässan gällande tidshorisonten.
– Vi uppskattar att Bokmässan jobbar så snabbt de kan med detta, men ser inte att det är möjligt för oss som förlag att vänta till slutet av maj med vårt beslut. Vi ställer oss därför bakom kravet från Förläggareföreningen om beslut senast i början av maj, säger Sara Börsvik.
Liknande tongångar hörs från en annan stor utställare, Norstedts förlagsgrupp.
– Vi lutar oss mot Förläggareföreningen som ju sagt de ska lämna besked i månadsskiftet april/maj. Inte heller Norstedts Förlagsgrupp kommer fortsätta planera för två parallella spår utan vi tar ett beslut senast 4 maj och ser fram emot konkreta idéer från bokmässan på hur de här plan A och B ska genomföras, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts.
Artikeln uppdateras
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.