Kulturtidskrifterna hotas av coronakrisen

Coronakrisen hotar att slå hårt mot kulturtidskrifterna. "Det här kan få stora konsekvenser för många av oss", säger Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter. Arkivbild: Hasse Holmberg.

Försäljningen störtdyker och alla evenemang måste ställas in – coronakrisen kan bli slutet för Sveriges rika flora av kulturtidskrifter.

Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, FSK, vittnar om stor oro bland föreningens medlemmar.

– Det här kan få stora konsekvenser för många av oss, säger hon.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

FSK har drygt 100 medlemmar, dels små nätbaserade tidskrifter som hankar sig fram med hjälp av olika stödpengar, men också större, tryckta tidskrifter som är beroende av sålda lösnummer, prenumeranter och annonsörer.

– De riktigt små tidskrifterna drivs ofta ideellt av frilansare, men nu förlorar upphovsmännen uppdrag på annat håll och har kanske inte råd att lägga tid på den här sortens gratisjobb, säger Siri Reuterstrand.

Svårast för de stora

Samtidigt tror hon att det är de små tidskrifterna som kan klara sig bäst – det är de större som riskerar att drabbas hårdast. I spåren av coronaviruset har försäljningen av lösnummer störtdykt och annonsörerna håller i sina pengar.

– Små tidskrifter är vana vid små marginaler. Det är svårast för de tidskrifter som har bättre ekonomi, som är vana vid att det kommer in pengar varje månad, säger Siri Reuterstrand.

Liten eller stor – en sak som drabbar alla kulturtidskrifter är att de måste ställa in sina evenemang.

– För de allra flesta av oss betyder releasefester, mässor och andra evenemang viktiga extrainkomster. Det är även viktiga tillfällen att visa upp sig och värva nya prenumeranter, säger Siri Reuterstrand.

Tidskriften Bild & Bubbla, som förra året utsågs till Årets kulturtidskrift, ser inställda evenemang som den största faran.

– Vi är beroende av våra prenumeranter. Varje år faller det bort några, så vi måste värva nya. Det gör vi på olika evenemang, inte minst på Bokmässan i Göteborg och på Stockholms internationella seriefestival. Brinner de inne kan det bli tufft, säger Fredrik Strömberg, tidningens chefredaktör.

Rädda en kulturtidskrift

I dessa dagar räknas varje prenumerant, och FSK uppmanar läsare att skaffa stödprenumerationer för att rädda landets kulturtidskrifter. Men det kan också bli avgörande med stöd från statligt håll om Sverige ska få behålla sin rika flora av kulturtidskrifter.

– Just nu är det svårt att säga vad som skulle vara effektiva insatser. Men kulturtidskrifter är ofta kostnadseffektiva. Vi har en förmåga att göra mycket av lite pengar. Spontant tror jag att stöd till ensamföretagare skulle betyda mycket, säger Siri Reuterstrand, som själv driver den nätbaserade kulturtidskriften Alba.

Text: Viktor Andersson/TT

Fakta: Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter

FSK organiserar landets kulturtidskrifter, främjar spridning och kunskap om svenska kulturtidskrifter samt tillvaratar medlemmarnas intressen.

FSK har omkring 100 medlemmar, bland andra tidskrifterna 20tal, Provins, FLM, Lira, Signum, Bang, Glänta och Lyrikvännen.

Varje år delar FSK ut priset Årets kulturtidskrift. Priset består av 40 000 kronor och ett konstverk. Priset gick 2019 till Bild & Bubbla.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,