En reseguide om tåg och mat i Italien hade maximal otur med utgivningsdatumet 10 mars 2020. Författaren Marko T. Wramén svarar på några snabba frågor.
Marko T. Wramén har tillsammans med sin livs- och författarpartner Anna W. Thorbjörnsson skrivit flera reseguider, däribland Med tåg genom Europa : 470 tips och sju rutter som släpptes 2019. Deras senaste bok Tåg och mat i Italien kom ut den 10 mars 2020 – när larmet om coronavirusets spridning i just Italien nyligen hade kommit.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Timingen för släppet kunde väl knappast ha varit mer olycklig … funderade ni på att skjuta upp lanseringen?
– Ja herregud, ibland spelar världen oss ett spratt. Det var faktiskt aldrig uppe till diskussion att skjuta på det. Allt gick också så fort, vi trodde länge att vi i alla fall kunde ha arrangemangen i Sverige (förutom boksläpp i Malmö och Stockholm hade vi åtta föreläsningar bokade i mars). Men vi fick så klart ställa in nästan alltihopa. Det blir nya friska tag när eländet är över!
På vilka sätt är Italien ett bra resmål för tågresenären (i normala fall)?
– Förutom att landet är vackert och med fantastisk mat har Italien ett ganska bra tågnät med låga priser. Man behöver heller inte planera eller boka i förväg på lokala och regionala tåg, det är bara att köpa biljett i appen till fast lågt pris minst en kvart innan och sedan kliva på.
Vad sysselsätter sig två resejournalister med i karantäntider?
– Som tur är har Anna och jag arbetat extremt hårt de senaste åren. Det innebär att bildarkiv och anteckningsappar är fyllda, så just nu sitter vi hemma och arbetar på kommande böcker och redan bokade reportage, bland annat nästa bok som går under arbetsnamnet Tåg i Tyskland. När det är klart – ja då blir det att släppa fram den kreativa ådran! Vi har flera fotokonstprojekt och romanprojekt vi tänkte vi skulle ta tag i.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Tåg och mat i Italien : en smakresa för alla sinnen
- Förlag: Roos & Tegner
- Utgiven: 2020-03-10