Coronaviruset i Italien: Barnboksmässan i Bologna skjuts upp

Bologna är en känt för sin gastronomi - och sin barnboksmässa. Här en uteservering i närheten på Pescherie Vecchie av matmarknaden i gamla stan. Foto: iStock. (Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln)

Barnboksmässan i Bologna blir den första europeiska bokmässa som drabbas av Coronaviruset. Efter utbrottet i Italien flyttas mässan fram till maj. Många svenska förlag och agenter brukar åka till Bologna.

– Hela vår agentur (Rabén och Sjögren Agency) och en handfull medarbetare hade planerat att åka. För Rabén och Sjögren Agency är barnboksmässan i Bologna en viktig mötesplats och vi hade planerat att visa flera spännande nyheter. Vi kommer självklart följa utvecklingen och bedöma hur vi bäst agerar,
säger Ulrika Lindblom, chef för Koncept/Affärsutveckling på Rabén & Sjögren, till Boktugg efter beskedet.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Italien har flest fall av Coronaviruset i Europa och fem dödsfall. Bara under helgen bekräftades 150 nya fall, enligt SVT.

Det har också införts restriktioner och runt 50 000 personer har isolerats i de värst drabbade regionerna, Lombardiet och Veneto i norra Italien. Bologna ligger strax söder om Veneto.

Evenemang har ställts in och skolor, barer och offentliga platser har stängts. Dessutom gäller reseförbud till de drabbade platserna.

Arrangörerna av barnboksmässan i Bologna meddelade på Twitter idag att på grund av nödläget kring COVID-19 Coronavirus har mässan flyttats fram för att istället genomföras den 4–7 maj 2020.

På sin hemsida skriver arrangörerna: ”We hereby inform all Exhibitors and Visitors that due to the COVID-19 Coronavirus emergency Bologna Children’s Book Fair has been rescheduled for Monday 4 – Thursday 7 May 2020.
We will be releasing further organisational details in a few hours.”

Enligt den ursprungliga planen skulle barnboksmässan ha öppnat den 30 mars.

Boktugg har tidigare rapporterat om att bokmässan i Taipei, Taiwan tvingats skjuta upp årets evenemang i februari, även den ska genomföras i maj, och att Mobile World i Barcelona ställts in.

Bokmässan i London ska genomföras som planerat 10-12 mars men man räknar med ett lägre deltagande från Asien efter att deltagare från bland annat Kina, Singapore och Sydkorea avbokat, enligt The Bookseller. London Book Fair har en speciell informationssida med uppdateringar kring Coronaviruset.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.