Här är de nominerade till Svenska Fotobokspriset 2020

De nominerade fotograferna till Svenska Fotobokspriset 2020 och deras böcker. Från vänster: Theo Elias (foto: Anders Petersen), Märta Thisner (foto: Ylva Zacharoff), Stephen Gill (foto: självporträtt), Maja Daniels (foto: Joshua Aylett) och Jesper Waldersten (foto: Knut Koivisto).

Vem skrev eller kanske snarare tog bilderna till årets bästa fotobok förra året? Juryn har utsett fem finalister eller nominerade som kan vinna Svenska Fotobokspriset 2020.

Fem fotografer är nominerade till det prestigefyllda Svenska Fotobokspriset. Bland årets fotoböcker är det den dokumentära utgångspunkten som förenar. Samtidigt är uttrycken vitt skilda från varandra där det dokumentära ofta balanserar mellan vad som är verkligt och vad som är fiktion. Här skildras allt från mystik och tillhörighet till skapandeprocessen och det som sker när ingen ser på, skriver Svenska Fotografers Förbund i ett pressmeddelande.

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2020 koras den 11 mars på Bio Rio i Stockholm. Svenska Fotobokspriset har till syfte att främja svensk fotoboksutgivning och vinnaren får en prissumma på 60.000 kronor. Övriga nominerade går inte lottlösa – de får 10.000 kronor vardera. Årets pris blir det 24:e i ordningen sedan det instiftades 1996. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

2020 års nominerade är:

  • Jesper Waldersten, All over (Bokförlaget Max Ström). Formgivning Patric Leo.
  • Maja Daniels, Elf Dalia (Mack Books). Formgivning Maja Daniels och Leo Favièr.
  • Märta Thisner, Drunk in Love (Journal). Formgivning Märta Thisner, Gösta Flemming, Johan Lindberg.
  • Stephen Gill, The Pillar (Nobody). Formgivning Greger Ulf Nilson.
  • Theo Elias, Smoke (La Fabrica). Formgivning Theo Elias och Heikki Kaski.

Något anmärkningsvärt är att två av de fem nominerade inte finns hos svenska nätbokhandlare.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Kort om de nominerade:

Jesper Walderstens senaste bok All over har han låtit kameran följa med i skapandet. Det är processen som står i fokus när Waldersten bjuder in betraktaren till frågeställningar som hur blir ingenting plötsligt till? Han rör sig i ett brett spektrum av konstformer, från måleri och teckning till poetiska texter. Många av bilderna i boken har fotograferats i flera lager. De har skrivits ut, fotats, förändrats och fotats igen och igen, och igen.

Maja Daniels är nominerad för sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. I debutboken Elf Dalia är det mystiken kring trakten och den bevarade älvdalskan, ett språk som talats i hennes familj i hundratals år, som skildras. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, skapar Daniels en visuell dialog som synliggör språket.

Märta Thisners debutbok Drunk in Love skildras ett urbant, ungt innerstadsliv. Under 15 år har Thisner fotograferat människorna i sin absoluta närhet med fokus på det oväntade, det som händer i mellanrummet och det som ingen märker. Till en början möts betraktaren av det glada, vilda och härliga från festen och livet, men i boken syns även ett vemod och en längtan efter gemenskap och kärlek, skildrat i en tid då allt kan hända.

Stephen Gill har i sin bildserie och bok, The Pillar, lyckats locka ner fåglarna från skyn genom att skapa en liten landningsplats och scen till dem. Han placerade en liten stolpe i marken och alldeles intill monterade han en kamera med rörelsesensor. Under fyra års tid har Gill följt och fotograferat fåglarna på den lilla scenen, som var och en, på helt olika sätt, bidrar till bildernas dramatiska uttryck.

Theo Elias bok Smoke ger en dramatisk svartvit skildring av sökandet efter tillhörighet i en tid av kaos. Ensam, på jakt efter en plats i världen, reste han till Island med sin kamera. Det är människorna han mötte på gatan, det isländska dimmiga landskapet och otaliga cigarettstunder med främlingar, som är motiven i Elias tidlösa, poetiska bildvärld från Island.

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av:
Helena Blomqvist, konstnär, Ashik Zaman, chefredaktör och curator, Linda Bergman, konstnär och fotograf, Micke Berg, fotograf, och Patric Leo, grafisk formgivare.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,