Fråga: Jag har läst att vissa böcker presenteras som crossovers eller crossoverlitteratur. Vad betyder det? Varför används ett engelskt ord?
Svar: Det började pratas om crossoverlitteratur omkring millennieskiftet eller strax därefter. Begreppet i stort betyder att en bok tilltalar flera olika målgrupper, eller rättare sagt läsare i olika åldrar. Oftast när man pratar om crossoverlitteratur avser man ungdomsböcker som även läses av vuxna. Exempel på välkända sådana böcker/serier är Twilight, Hungerspelen och Cirkeln. Men man kan även mena till exempel vuxenböcker som läses av många ungdomar, eller barnböcker som till exempel Harry Potter som älskas av alla åldrar.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Det ska sägas att det naturligtvis har funnits många crossoverböcker även före år 2000, som till exempel Tove Janssons och Astrid Lindgrens böcker för att bara nämna några, men det var vid den här tiden som själva begreppet och fenomenet började uppmärksammas och användas av bokbranschen.
Vissa betraktar crossover som en genre, ofta synonym med YA (young adult), det vill säga ung vuxen-böcker, medan andra snarare ser det som en form av läsning. Det finns olika åsikter om man avsiktligt kan ge ut eller skriva en crossover, och marknadsföra en ny bok som sådan för att man tror eller avser att den ska läsas av flera målgrupper – eller om en bok först blir en crossover när det har bevisats att många läsare ur andra målgrupper än den tilltänkta läser och köper boken.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Det är inte helt lätt att marknadsföra en crossover, eftersom marknaden kräver en tydlig målgrupp och kategorisering. Boken måste stå på en hylla i bokhandeln och man måste välja en målgrupp för att hamna i passande kategorier i nätbokhandeln. Man kan säga att en crossover både har fördelar och nackdelar; en bredare läsargrupp kan givetvis innebära större spridning och fler sålda ex, men å andra sidan kan en vag kategorisering innebära att boken skapar förvirring i bokhandeln och istället inte når ut till någon målgrupp.
Varför det engelska ordet crossover har blivit gängse handlar förmodligen om att det var i USA och Storbritannien som man började uppmärksamma fenomenet, eller genren. På svenska talas ibland om gränsöverskridande litteratur i samma bemärkelse.