Overdrive får ny ägare – Rakuten säljer till investmentbolaget KKR

Rakuten Overdrive heter bolaget och tjänsten som hjälper bibliotek att låna ut eböcker. Men nu har Rakuten kommit överens om att sälja Overdrive till KKR. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Overdrive, som vunnit ramavtalet för ebokslutlåning, får nya ägare. Japanska Rakuten meddelade på julafton (!) att Overdrive säljs till investmentbolaget KKR.

– KKR är glada över att investera i Overdrive, en ledande digital innehållsplattform som servar bibliotek runtom i världen. Overdrive erbjuder digitala verktyg och tjänster till bibliotek och skolor så att de kan låna ut det största utbudet av digitala böcker, ljudböcker och annat material samtidigt som de respekterar och kompenserar författare och förlag med det bredaste utbudet av accessmodeller. Det är ett privilegium att jobba med ett branschledande team, inklusive grundaren och VD:n Steve Potash, för att växa denna speciella franchise under det kommande årtiondet, säger Richard Sarnoff på KKR i ett pressmeddelande.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Det var onekligen en udda tidpunkt att skicka ut ett pressmeddelande om en stor företagsaffär på julafton kl 18.30 (amerikansk östkusttid). Om syftet var att ge det minimal publicitet eller börsregler låter vi vara osagt.

Overdrive är en internationell jätte på digitala publikationer (eböcker, ljudböcker, tidskrifter mm) som har över 43 000 bibliotek i mer än 75 länder som kunder. Däribland numera Sverige.

Rakuten (en japansk mediejätte) köpte Overdrive för 410 miljoner dollar 2015. Enligt TNPS ska försäljningen ge dem en vinst på 365 miljoner dollar under första kvartalet 2020. Rakuten äger för övrigt eboksjätten Kobo (som nyligen gått in i Skandinavien) och frågan är nu om även detta bolag är till salu. Rakuten köpte kanadensiska Kobo 2011 för 315 miljoner dollar.

Overdrive har haft stora framgångar med sin app Sora som riktar in sig framför allt på skolor. Den utsågs exempelvis till en av årets bästa innovationer 2019 av Time.com eftersom den ger barn/studenter möjlighet att låna böcker på olika språk, göra anteckningar (som kan delas med lärare och klasskamrater) under tiden de läser samtidigt som läraren kan mäta tiden som barnen läser.

– Overdrive är exalterade över att få jobba med KKR:s team i världsklass tack vare deras tidigare resultat i att accelerera digital media och teknikbolag på globala marknader. Det här ger tillgång till ett extraordinärt nätverk av förmågor att stärka våra institionella partners till nytta för samhällena och läsarna de servar”, säger Steve Potash, grundare och VD för Overdrive, i samma pressmeddelande.

Så vad är KKR för ett bolag? Ja, det är inte direkt ett riskkapitalbolag utan snarare fokus på att investera i mogna bolag. På senare år har de investerat mycket i digital media och innehåll med bolag som Epic Games (som står bakom jättesuccén Fortnite), RBmedia (stor ljudboksproducent), AppLovin, Pandora (Spotifykonkurrent), Nielsen (som dock sålt av Nielsen Bookscan US som mäter bokförsäljningen i USA), UFC, BMG (musikbolag).

I slutet av september 2018 förvaltade KKR totalt 208,4 miljarder. Dollar. Motsvarande 1964 miljarder kronor.

Vad innebär detta för svenska bibliotek och den svenska bokbranschen? Kanske ingenting eftersom Overdrive trots sin storlek är ett litet bolag i det stora KKR. Eller så är det en signal om ytterligare investeringar för att göra Overdrive än mer dominanta globalt. I så fall är det dåliga nyheter för konkurrenter som Axiell Media.

På den amerikanska marknaden har det stormat en del kring biblioteksutlåningen under året sedan flera stora förlag velat höja priserna och förändra villkoren. Något som bubblar även i Sverige. Det är en utmaning att hitta bra modeller för att å ena sidan ge alla möjlighet att låna alla böcker digitalt men att å andra sidan inte döda den kommersiella marknaden.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,