Söndagstuggare: Karin Grönvall om jobbet som riksbibliotekarie

Karin Grönvall, riksbibliotekarie. Foto: Jann Lipka

Karin Grönvall är sedan sommaren 2019 Sveriges nya riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket. Hon berättar här om sitt uppdrag med att bevara och digitalisera vårt kulturarv.

Av mitt första besök på Kungliga biblioteket minns jag nervositeten. Jag var student, jag skulle göra praktik och jag hade aldrig varit på KB. 20 år senare gick jag i våras in genom samma dörrar i sällskap av ministern för högre utbildning och forskning. Från det minns jag glädje och lättnad. Äntligen var det officiellt att det var jag som var den nya riksbibliotekarien och chef för Kungliga biblioteket, Sveriges nationalbibliotek.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Som riksbibliotekarie är det min roll att öppna dörrarna för medarbetare, forskare, allmänhet. Ett nationalbibliotek är till för alla och måste vara allas. Ett nationalbibliotek innehåller inte sanningen i sig, men originalen, källorna, som kan verifiera och skapa sammanhang, och som blir allt viktigare när information så enkelt kan redigeras och manipuleras.

Att få vara del av ett av fundamenten i ett demokratiskt samhälle är en hissnande känsla. Som riksbibliotekarie är det min och personalens uppgift att smidigt förflytta oss mellan dåtid, samtid, framtid. Samtid, dåtid och framtid igen. Det är lätt att tro att vi på KB lever i det förflutna eftersom vi vårdar handskrifter, digitaliserar sönderfallande tidningar och bevarar musik från 78-varvare.

Sanningen är att det är precis tvärtom. Att vi är fullständigt besatta av framtiden. Att vi skapar nya kapslar, håller silverfiskarna på avstånd, digitaliserar VHS-kassetter och skannar in dagstidningar med blicken fäst långt fram. Allt för framtiden. Om 50 år kan det uppstå en tvist om en artikel i DN söndagen 10 november 2019, eller hur Olof Palme formulerade sig i debatten med Vilhelm Moberg i Kvällsöppet 19 oktober 1971. Då går vi till källorna, digitaliserade och/eller bevarade i våra klimatanpassade magasin.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Absolut avgörande i min roll som riksbibliotekarie är att jag verkar i samtiden och i sammanhangen. Ett digitaliserat kulturarv ger nya möjligheter för forskningen att kombinera data från olika delar av samhället. KB får kraft från det nätverk som biblioteken i Sverige och världen utgör.

Tillsammans utgör vi bibliotek Sveriges mest använda, mest utbredda och kanske den mest älskade bildningsinstitution. Öppenheten och inkluderingen, digitalt och fysiskt, förenar oss. Vi står för något starkt och självbärande; för bildning, demokrati och yttrandefrihet. Vi öppnar våra dörrar för kulturskapande och samtal, lärande och forskning. Vi välkomnar alla.

Som riksbibliotekarie har jag inte bara fått mitt drömjobb utan också ett stort förtroende att förvalta varje dag när jag öppnar dörrarna till KB!

Om gästbloggaren

Karin Grönvall, 53 år, är sedan sommaren 2019 riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket. Hon har en bakgrund från flera bibliotek, bland annat vid Karolinska institutet, Södertörns högskola och Sveriges lantbruksuniversitet. Hon bor i Uppsala med man och son, och har även tre utflugna döttrar. Följ henne på Instagram: @riksbibliotekarien

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,