Bonnier Books startar förlaget Gutkind Publishers på den danska bokmarknaden. Det kommer att drivas av Jacob Søndergaard som förlagschef och Jim Zetterlund som CEO.
– Danmark blir den sjunde europeiska marknaden där Bonnier kommer driva förlagsverksamhet. Vi ser de nordiska länderna som vår hemmamarknad, och det är oerhört glädjande att vi nu kan lansera ett ambitiöst förlag i Danmark, som genom sitt namn anspelar på vår historia, säger Håkan Rudels, CEO Bonnier Books, i ett pressmeddelande.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Namnet Gutkind kommer från Bonnierfamiljens stamfader, judiske Gutkind Hirschel från Dresden, som flyttade till Danmark och startade bokhandel i Köpenhamn 1804. Senare startade han även förlag, och bytte namn till Gerhard Bonnier.
Jacob Søndergaard blir förlagschef för Gutkind Publishers. Han har en bakgrund från Lindhardt & Ringhof och People’s Press, och sedan 2008 var han förläggare på Rosinante & Co – fram till tidigare i år då han slutade i samband med att Rosinante & Co gick upp i moderbolaget Gyldendal.
– Bonniers har bett mig att skapa ett nytt förlag i Danmark med fokus på kvalitetslitteratur i en bred bemärkelse, säger Jacob Søndergaard i samma pressmeddelande.
– Läget på den danska bokmarknaden kräver nya initiativ, och Bonniers har både resurserna, viljan och kunskapen för att skapa ett modernt och bestående alternativ till existerande danska förlag, säger Jacob.
Gutkind kommer att ge ut dansk och översatt skönlitteratur för vuxna, och även viss facklitteratur. Ledordet blir ”kvalitet”. Till en början sätter man ihop ett team på 5-6 anställda som jobbar med en utgivning på 20-25 böcker om året, men avsikten är att växa avsevärt under de kommande åren.
Det är inte första gången Bonniers driver förlag i Danmark, men det är nu många år sedan. År 2007 sålde Bonnier Books sitt danska bokförlag till Egmont, och därefter har det varit tyst. Fram till nu. Kanske tänker Bonniers satsa hårdare på att nå ut med Bookbeat i Danmark och behöver därför äga egna rättigheter där?
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!