Små och stora förlag delade på nomineringarna till Augustpriset 2019

Några av de nominerade till Augustpriser 2019: Från vänster: Nina Ulmaja och Alexandra Borg, Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna. Per Gustavsson, Sen kom vintern. Anna Fock, Väderfenomen. Fotograf: Sören Andersson.

Ovanligt många småförlag bland de nominerade till Augustpriset 2019? Samtidigt landade en tredjedel av nomineringarna hos Storytelägda förlag.

Ni vet redan vilka böcker som blev nominerade till Augustpriset 2019 och vilka författare. Och i bokbranschen har folk såklart noterat vilka förlag som fått böcker nominerade.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Ofta riktas kritik mot att de stora förlagen är överrepresenterade. Vilket är ett resultat av att de ger ut fler titlar och sannolikt anmäler fler titlar till priset. Och att de generellt har många titlar av hög kvalitet? Det är värt att påpeka att för att bli nominerad till Augustpriset måste förlaget anmäla boken och även betala en anmälningsavgift på 1100 kr.

Kriterierna för anmälan till Augustpriset 2019 var:

  • Boken ska vara skriven på svenska språket. Boken får alltså inte vara en översättning. Bokens originalspråk ska vara svenska.
  • Boken ska vara en originalutgåva oavsett format, innehållet får alltså inte tidigare ha varit publicerat i bokform.
  • För att få delta i Augustpriset 2019 får boken tidigast vara utgiven den 22 oktober 2018 och senast den 20 oktober 2019.
  • Boken måste finnas i handeln senast vecka 43, 2019.

Så där har ni bakgrunden till förutsättningarna. I år anmäldes totalt 472 titlar fördelat på 149 i den skönlitterära klassen, 148 i fackboksklassen, 175 titlar i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Så hur fördelades då nomineringarna mellan Sveriges förlag? Det var faktiskt ett par förlag som lyckades få flera nomineringar.

I den skönlitterära klassen hittar vi sex olika förlag med varsin nominering: Ordfront, Natur & Kultur, Nirstedt/litteratur, Teg Publishing, Albert Bonniers Förlag, Norstedts.

I fackboksklassen har Albert Bonniers Förlag och Norstedts två nomineringar vardera samt Atlantis (ägs av Natur & Kultur) och Bokförlaget Faethon vardera en.

Slutligen i barn- och ungdomskategorin har Rabén & Sjögren tre av de sex nomineringarna medan Lilla Piratförlaget, Brombergs och Mirando Bok får vardera en.

Om vi då summerar det hela över de tre klasserna så får vi:
Albert Bonniers Förlag 3
Rabén & Sjögren 3
Norstedts 3
Bokförlaget Faethon 1
Atlantis 1
Lilla Piratförlaget 1
Brombergs 1
Mirando Bok 1
Ordfront 1
Natur & Kultur 1
Nirstedt/litteratur 1
Teg Publishing 1

Norstedts förlagsgrupp (som ägs av Storytel) tar alltså en tredjedel av nomineringarna genom förlagen Norstedts och Rabén & Sjögren medan Bonnierförlagen får nöja sig med tre genom Albert Bonniers förlag. Natur & Kultur fick en nominering men äger ju faktiskt Atlantis så på sätt och vis kan de räkna in två.

Men nystartade Nirstedt/litteratur samt Teg Publishing, Mirando Bok och Bokförlaget Faethon visar att även de små kan utmana jättarna i en kvalitetstävling.

Och som vanligt får man påminna sig själv om det omöjliga i att faktiskt jämföra och bedöma 150 böcker inom en kategori när de dessutom har en så enorm spridning. Romaner blandas med poesi, författarbiografier med ålnörderi och ungdomsböcker med bilderböcker. Det är inte så att man avundas juryerna inför denna uppgift. Om en dryg månad, den 25 november, kommer en av sex nominerade att vinna Augustpriset 2019.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,