Moby Dick ansågs kontroversiell när den släpptes 18 oktober 1851 och censurerades snabbt för att inte stöta sig med den känsliga, amerikanska publiken. Också Al Capone censurerades på ett sätt på samma datum, fast via en domstol.
Al Capone åkte till sist dit den 18 oktober, men antagligen för ett brott han inte ens trodde att han skulle åtalas för. Många år innan dess släppten Moby Dick, på samma dag.
En val och en gangster får dela på 18 oktober
En del böcker får finna sig i att finnas i flera olika versioner. Som Moby Dick av Herman Melville, till exempel. Den släpptes 18 oktober 1851, i sin ursprungliga form, men censurerades redan från början för att inte stöta sig med någon på grund av politiska delar i texten eller saker som kunde vara känsligt ur en moralisk synvinkel. Senare samma år kom en oklippt del, som också har en epilog där man får veta hur Ishmael överlevt.
Oavsett allt det där, så blev boken ingen omedelbar hit. Och kanske är det så än idag, särskilt tas språket ut som skiljelinje. Sanningen är att många som tar upp boken inte läser alla de 135 kapitel som det bjuds på, men det betyder ju inte att många inte uppskattar den. Eller delar av den, det stora äventyret om en val.
På dagens datum dömdes också Al Capone som skyldig i domstol 1931. En udda rättegång, med tanke vad han fälldes för: skattebrott. Under sitt liv sysslade han ju med en del lite mer tunga saker, som mord, prostitution, och smuggling.
Han dog i sviterna av syfilis, ett långsamt förlopp. Han blev 48 år gammal.
Nya böcker som släpps idag
Idag släpps det 125 böcker på svenska, några av dem är …
Kreativa Sthlm : en framtidshistoria om Stockholm
- Förlag: Förlaget Näringslivshistoria
- Utgiven: 2018-04-05
Den själviska genen
- Förlag: Modernista
- Utgiven: 2019-12-20
Richard Dawkins banbrytande omformulering av evolutionsteorin
"En lysande populärvetenskaplig framställning. Betyg: 5 av 5". BTJ
Richard Dawkins Den själviska genen har åstadkommit en enorm förändring i hur vi ser på oss själva och världen. Läs mer »
Livet med klimakteriet : hormoner, träning, välbefinnande
- Förlag: Fri Tanke
- Utgiven: 2020-08-10
Allt innan femtio är uppvärmning! Men vad händer i kroppen när vi går in i klimakteriet, hur upplevs det och hur förändras självbilden?
Kvinnokroppen är fantastisk – i puberteten förvandlas den, menstruationscykeln drar igång, vi kan bli gravida, vi kan amma – men vad händer i kroppen i nästa skede? Länge har vad som händer under klimakteriet legat höljt i dunkel och myter och okunskap har lett till ångest och oro. Läs mer »
Jag vill berätta något för dig
- Förlag: Albert Bonniers Förlag
- Utgiven: 2019-10-18
I sju noveller berättar fransyskan Anna Gavalda om människor som av olika skäl kommer till en punkt i livet när de bestämmer sig för att öppna upp och berätta om det som känns svårt i sina liv. Med psykologisk skärpa och en suverän blick för det djupt mänskliga som förenar oss beskriver hon allas vår längtan efter förståelse, gemenskap och kärlek. Läs mer »
Inte som du
- Förlag: B Wahlströms
- Utgiven: 2019-10-18
<em>Som tjej räcker det typ att vara bra på en grej. Som kille måste man vara bäst på allt för att ens ha en chans.</em>
Ester är skolans populäraste tjej. Hon är lagkapten i konståkningslaget, blir bjuden på alla fester och har ett tjejgäng där alla alltid ställer upp för varandra.
Vincent är ingen speciell. Läs mer »
Denna dag i Boktuggs historia – 18 oktober
2018 var senaste nytt att San Francisco stöttar lokala bokhandlare ekonomiskt och Helhetstänk blev Kungsbackabibliotekens vinnande koncept. Dessutom: SKL stoppar Overdrive under utredning – kaos kring ebokslutlåning.
2017 var rubrikerna Författaren Kjell Ekborg berättar om ett livsnödvändigt skrivande bortom strålkastarljuset, Spel och litteratur – två helt olika världar? och Lind: Kostar för mycket att lägga upp digitala titlar hos Bokinfo
2016 kunde vi läsa att Med vänlig hälsning: ”Vi ger inte intervjuer”.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!