Sara Danius – första kvinnliga sekreteraren blev en feministikon

Sara Danius vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm i december 2018. Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

Sara Danius, Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, blev en feministikon som gav knytblusen ett nytt symbolvärde – men framför allt var hon en framstående litteraturforskare.

Sara Danius var professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, men också ledamot i Svenska Akademien och dess ständiga sekreterare 2015–2018. Hon satt på stol nummer sju, den som en gång tillhörde Selma Lagerlöf, Akademiens första kvinnliga ledamot. På dagen 100 år efter att Lagerlöf höll sitt inträdestal tillkännagav Akademien att Danius, som första kvinna, skulle bli dess ständiga sekreterare.

Feministikon

I samband med stormarna kring Akademien blev hon också för många en feministisk ikon, vilket märktes inte minst vid den så kallade knytblusmanifestationen utanför Börshuset i Gamla stan i Stockholm i april 2018, bara dagar efter att Sara Danius hade meddelat att hon slutade som ständig sekreterare.

Dessförinnan, i november 2017, hade 18 kvinnor vittnat i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Det hela blev upprinnelsen till Akademikrisen, där Sara Danius fick en nyckelroll. Hon tillsatte en advokatutredning när det gällde kulturprofilens kopplingar till Svenska Akademien, något som först välkomnades av Akademien, men sedan blev en kritiserad åtgärd. Den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl skrev i en debattartikel i Expressen att Danius var den av alla sekreterare sedan 1786 som hade lyckats sämst med sin uppgift. Det hindrade inte att hon fick ett stort folkligt stöd och att många iklädde sig hennes signaturplagg, en blus man knyter i halsen.

“Enkel uppväxt”

Sara Danius föddes 1962 i Täby, som äldsta dotter till författaren Anna Wahlgren och läraren och militären Lars Danius. Men modern bröt snart upp och flyttade med barnen till Malmö.

– Jag hade en enkel uppväxt, det fanns nästan inga pengar, berättade Sara Danius i en intervju med tidningen Vi 2017.

Senare reste familjen till Egypten, men Sara Danius och hennes syster Nina flyttade hem och bosatte sig hos Lars Danius. När hennes lillebror Aron avled till följd av difteri i Egypten 1975 satte det djupa spår, något Sara Danius berättat om i intervjuer.

Hon studerade litteraturvetenskap och har doktorsexamen både från Uppsala universitet och Duke University i USA. Som forskare specialiserade hon sig på den moderna romanens historia. I sin avhandling om 1920-talsmodernismen visade hon hur ny teknologi – filmen, automobilerna, röntgen – påverkade stilen och formen hos Proust, Joyce och andra. Som essäist har hon inspirerat mängder av läsare genom att närma sig litteraturen utifrån exempelvis majonnäs, smörbullar och fitnessmaskiner.

Själv talar hon om att sätta ihop det låga med det höga, och om vikten av ett oväntat element.

– Om skribenten går på slak lina blir det roligt att se om hon kan ta sig över till andra sidan, sade hon till TT.

Första kvinnliga sekreteraren

Hennes ambition var att skriva med klarhet även om det komplicerade och under flera år var hon även litteraturkritiker på Dagens Nyheter.

Den 7 mars 2013 valdes Sara Danius in i Svenska Akademien, där hon efterträdde Knut Ahnlund på stol nummer 7. Två år senare avgick Peter Englund som ständig sekreterare i Akademien och Sara Danius utsågs till hans efterträdare.

– Efter sammanträdet gratulerade ledamöterna. Några sade “nu börjar en ny epok!”. Att jag är kvinna hade ingen betydelse, men alla förstod vad det innebar och gladdes åt det, berättade Sara Danius för TT.

Fick cancerdiagnos

2014 fick hon diagnosen bröstcancer första gången, något hon pratade om i sitt program i “Vinter i P1”.

– Jag blev förtvivlad. Det första jag tänkte var att jag inte skulle få se min son växa upp, tankar som gjorde fasansfullt ont, sade hon i programmet om sjukdomsbeskedet.

Bland annat ifrågasatte hon det vanliga språkbruket kring sjukdomen, som till exempel att det för patienten handlar om att “kämpa” mot cancern när man i själva verket måste underkasta sig en behandling. Hon berättade också att hon, utmattad av just behandlingen, nickade till under Nobelbanketten. Hon somnade vid sittande bord.

Danius återkom till jobbet som ledamot, men avgick i spåren av Akademikrisen från posten som Akademiens ständiga sekreterare den 12 april 2018.

– Jag lämnar Akademien som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna och därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol nummer sju, sade hon inför det samlade pressuppbådet utanför Börshuset.

Höll låg profil

Sara Danius höll låg profil offentligt sedan den värsta turbulensen kring Svenska Akademien lagt sig. I januari återinträdde Peter Englund och Kjell Espmark i arbetet i institutionen, men hon valde då att stå kvar utanför. Hon lämnade dock inte arbetet helt förrän i februari 2019. Svenska Akademien bad då i ett pressmeddelande Danius om ursäkt för “affektladdad polemik”.

– Jag har verkligen vägt alternativen mot varandra och det var nästan fysiskt arbetsamt. Jag kom fram till att det är bättre att jag lämnar Akademien. Dessutom visade det sig att Svenska Akademien inte var intresserade av att jag skulle återkomma som ständig sekreterare, sade hon.

Ett par månader dessförinnan, i december 2018, lämnade hon återbud till sin medverkan i “Vinter i P1” på grund av sjukdom.

Sara Danius blev 57 år gammal.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: Sara Danius

Född 6 april 1962.

Uppvuxen i Täby, Skåne, Egypten och Stockholm. I Vuxen ålder bodde hon tio år i USA och ett år i England.

Sara Danius var essäist litteraturkritiker och professor först i estetik vid Södertörns högskola och sedan 2013 professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Sara Danius forskningsområde var förhållandet mellan litteratur och samhälle under den moderna romanens historia. Detta framkommer i studien “The senses of modernism” liksom i verken “Prousts motor” (2002) och “Näsa för nyheter: Essä om James Joyce” (2008).

Efter att hon blev invald i Svenska Akademien 2013 gav hon ut essäsamlingen “Husmoderns död och andra texter” samt “Om Bob Dylan”. Valdes till “Årets kvinna” av Expressen 2015 och “Årets förebild” 2018 av nätverket Klara K.

Sara Danius var även basketspelare på elitnivå och certifierad croupier.

Var ledamot i Svenska Akademien 2013–2019 och dess ständiga sekreterare från 2015 till sin avgång.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …