Det nyinstiftade Näringslivshistoriska priset går till Anders Johnson, som har skrivit över 150 böcker. Prissumman består av 100 000 kronor.
Centrum för Näringslivshistoria har instiftat ett nytt pris, Näringslivshistoriska priset. Utmärkelsen går till den eller de som gjort bestående insatser för att lyfta svensk näringslivshistoria och visa på de svenska företagens bidrag till det gemensamma samhällsbygget.
Den första pristagaren är skriftställaren, historikern och folkbildaren Anders Johnson.
– Anders Johnson är en välförtjänt mottagare av det första näringslivshistoriska priset. Han är en etablerad historiker med över 150 böcker bakom sig och är fortfarande mitt i sin gärning som folkbildare. Hans berättande spänner över såväl entreprenörer som företag och branscher, alltid med fokus på att sätta de skeenden han beskriver i ett brett historiskt perspektiv, säger Lennart Francke, juryordförande för Näringslivshistoriska priset, i ett pressmeddelande.
Anders Johnson föddes 1955 och har skrivit böcker som Gustaf Dalén : en biografi, Besvärliga människor : svenska entreprenörer under 400 år, Hela Stockholms Isaak Hirsch : grosshandlare, byggherre, donator 1843-1917, ICA-handlaren och Fånga platsen : guide till Sveriges företagsamma historia.
– Genom de svenska företagens historia kan man följa hela samhällets utveckling, framför allt sedan Sverige fick näringsfrihet. Jag tar den här utmärkelsen som uppmuntran att berätta många fler av dessa historier, säger pristagaren Anders Johnson i samma pressmeddelande.
Prisutdelningen äger rum den 5 september 2019 på historiebrukskonferensen History Marketing Summit i Stockholm. I samband med detta håller Anders en pristagarföreläsning, som kommer att handla om hur näringslivets historia skildras i böcker, filmer och media.
Anders Johnson är även politiker, och var ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm 1985–94 och riksdagsledamot 1998 för Folkpartiet. Han var chefredaktör för Dagens Nyheter 2000–2001. År 2009 belönades han med Studieförbundet Vuxenskolans Sokratespris för sina folkbildande insatser.