Advokat Sten De Geer har skrivit boken I skärningspunkten mellan juridik och politik för att dela med sig av erfarenheter från sitt långa yrkesliv inom humanjuridiken.
Sten De Geer har arbetat i många år som advokat, till stor del med inriktning på humanjuridik och mänskliga rättigheter. I fackboken I skärningspunkten mellan juridik och politik som utkom i oktober 2018 berättar han om det nära sambandet mellan juridik och politik genom att fördjupa sig i olika rättsfall från sitt yrkesliv.
– Jag bestämde mig för att skriva boken 2015, det vill säga cirka tre år innan den var färdig att tryckas. Jag har arbetat som advokat i närmare 40 år med inriktning på att biträda människor som hamnat i rättsligt underläge. Jag valde ut några särskilt intressanta fall jag haft under dessa år för att visa särskilt unga människor hur juridiken kan användas.
I boken skildras nio rättsfall där Sten De Geer har företrätt klienter som utsatts för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Han fokuserar på de drabbades perspektiv och vad ett juridiskt ombud kan åstadkomma inom det existerande rättssystemet.
– Ett av fallen handlar om en flykting från Chile som helt utan rättslig grund greps av Norrmalmspolisen, och på grund av sin invandrarbakgrund blev svårt torterad i en polisbil och i garaget på Norrmalms polisstation. En förundersökning om brott av poliserna lades snabbt ner. Jag drev sedan ett mål om skadestånd mot staten som ledde till framgång och ett stort skadestånd till min klient efter åtta års processande.
I skärningspunkten mellan juridik och politik : nio rättsfall
- Förlag: Vulkan
- Format: Häftad
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-01
- ISBN: 9789188883070
Genom sin bok hoppas Sten kunna inspirera ungdomar att intressera sig för humanjuridik. Han framhäver glädjen i att lyckas hjälpa utsatta klienter, en arbetstillfredsställelse som väger upp mot de jämförelsevis låga arvodena.
– Det finns ett stort behov av duktiga unga humanjurister. Humanjurister tjänar normalt betydligt sämre än affärsjurister, men det är oerhört viktigt för rättssamhället att det finns kunniga och engagerade jurister som företräder enskilda i humanjuridiska frågor, säger Sten.
Boken riktar sig till allmänheten i första hand och Sten har skrivit den på ett lättillgängligt sätt.
– Det har varit viktigt för mig att skriva så att icke-jurister inte har några problem att förstå innehållet. Jag har en viss vana att skriva debattartiklar i juridiska ämnen. Jag har också testat texterna på läsare utan juridisk bakgrund, berättar Sten.
I skärningspunkten mellan juridik och politik är Sten De Geers första bok men troligen inte den sista.
– Jag skriver nu på en biografi över min farfars farfar, Louis De Geer, som var statsminister 1858–1870 och 1875–1880. Han drev igenom många viktiga reformer som till exempel avskaffande av ståndsriksdagen och stärkt rättslig ställning för kvinnan på en rad områden.
Om författaren
Sten De Geer har arbetat som advokat sedan början av 1980-talet efter att några år ha varit anställd som förbundsjurist på LO-Rättsskydd. I sin verksamhet har han främst specialiserat sig på migrationsrätt och arbetsrätt. I det första svenska valet till EU-parlamentet kandiderade Sten De Geer för Vänsterpartiet som ende förespråkare för fortsatt svenskt EU-medlemskap.