I veckan har Microsoft börjat tömma bokhyllorna hos sina ebokskunder. En påminnelse om att DRM-skyddade eböcker inte är ett säkert köp.
I april meddelade Microsoft att de skulle sluta sälja eböcker (Microsoft började sälja eböcker så sent som 2017). Inte nog med det – alla eböcker kunderna köpt skulle försvinna. Microsoft var visserligen generösa nog att återbetala köpesumman men Wired konstaterar ändå att det är en påminnelse om att böckerna du har i din Kindle eller din Iphone inte är dina, du har bara köpt en licens som kan återtas när som helst.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
I alla fall när de är DRM-skyddade. Här i Sverige säljs de flesta digitala böcker som download med endast vattenmärke, vilket innebär att säljaren inte kan radera en köpt bok i efterhand. En epub- eller MP3-fil kan läsas av alla appar som har stöd för formatet.
Med streamingtjänsterna är det förstås uppenbart att böckerna aldrig är kundens. Även om vi faktiskt sett i Facebooktrådar att långt ifrån alla abonnenter har förstått att när de avslutar sin prenumeration på Storytel eller någon annan tjänst så försvinner också alla böcker de lagt i sin digitala bokhylla.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
När det gäller Microsofts återköp av eböcker påpekas även i Wired-artikeln att för dem som gjort bokmärken eller understrykningar i sina eböcker så är det en klen tröst att få pengarna tillbaka.
Digital Rights Management (DRM), även benämnt Digital Restrictions Management, är en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker som har som mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt material såsom film, musik, ringsignaler och liknande. (Wikipedia)
Syftet med DRM var förstås ursprungligen att hindra piratkopiering men har nu utvecklats till ett sätt att låsa in kunderna i ett ekosystem snarare än att tillåta dem att läsa/lyssna/titta på sitt innehåll på valfritt sätt.
Här har pappersböckerna en klar fördel gentemot sina digitala kusiner. Det är betydligt svårare att återkräva en såld bok.