Lärosäten och forskningsfinansiärer bör dela på kostnaden för vetenskaplig publicering, rekommenderar KB. I ett nytt pilotavtal med Springer Nature blir det verklighet.
Pilotavtalet innebär att Vetenskapsrådet, Formas, Forte, och Vinnova finansierar 50 procent av kostnaden för publicering i Springer Natures öppet tillgängliga tidskrifter. Avtalet är det första i sitt slag som förlaget tecknar med ett bibliotekskonsortium och innebär att Springer Nature får förskottsbetalning för artiklar.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
I och med detta kan forskare knutna till Bibsamkonsortiet (som består av 85 organisationer för vilka KB förhandlar om licensavtal för elektroniska informationsresurser) publicera sig i 576 av Springer Natures tidskrifter – bland annat Nature Communications och Scientific Reports, där antalet artiklar av svenska forskare har ökat stort den senaste tiden.
– Det här är bara början. Bibsamkonsortiet kommer att fortsätta arbeta med finansiärerna och förlagen för att hitta lösningar för nya publiceringsavtal. Finansieringen för publicering bör inte belasta den enskilde forskaren. En viktig pusselbit i omställningen till ett öppet tillgängligt vetenskapssystem är att betalningsströmmarna omdirigeras, säger Astrid Söderbergh Widding, ordförande i Bibsamkonsortiets styrgrupp och rektor vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
I utredningen ”Finansiering av omställningen från ett prenumerationsbaserat till ett öppet tillgängligt publiceringssystem” (2019) rekommenderar KB att finansiärer och lärosäten delar på det ekonomiska ansvaret för vetenskaplig publicering, vilket detta avtal är ett exempel på.
Utan avtal betalar forskarna själva avgiften i samband med publicering, med bidrag från finansiärer och lärosäten, eller med egna medel. Det gör det svårt att överblicka kostnaden och var pengarna kommer från.
– Nu får Bibsamkonsortiet och finansiärerna bättre överblick av hur mycket som publiceras, vad det kostar och var pengarna kommer ifrån. Det är information som är svår att få fram utan ett avtal, säger Anna Lundén, enhetschef för Nationell bibliotekssamverkan på KB.
Utöver de fyra forskningsfinansiärerna har 31 av Bibsamkonsortiets deltagande organisationer valt att gå med i avtalet som löper juli 2019 till december 2021.
Sedan 2017 har KB ett regeringsuppdrag att samordna arbetet för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Målet är att forskningsresultat ska finnas på internet, gratis för alla att läsa och återanvända.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!