Katarina Frostenson: ”Det var ett extremt tillstånd”

Katarina Frostenson anländer tillsammans med advokat Björn Hurtig till Svea hovrätt under rättegången mot den så kallade kulturprofilen. Nu berättar hon om kristiden i en ny bok och i ett samtal med sin förläggare. Arkivbild: Jonas Ekströmer /TT.

Hon är mer personlig än någonsin i sin bok ”K”. För första gången efter krisen uttalar Katarina Frostenson sig nu också själv om anklagelserna mot henne, i ett samtal med sin förläggare.

Ända sedan 18 kvinnor pekade ut den så kallade kulturprofilen har den före detta Akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson hållit låg profil. Men för första gången berättar hon nu själv om krisen, i ett samtal med sin förläggare Jonas Axelsson, som förlaget Polaris publicerar på sociala medier. Hennes vardag fylldes av hat och förtal, enligt Frostenson.

– Meningen var att även jag skulle tas ner i dyn, säger hon i samtalet.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Några intervjuer med journalister ger hon inte.

Katarina Frostenson beskriver sin bok ”K” som en ”tankebok”: skrivandet var hennes sätt att överleva den tunga tiden.

”En annan bild”

Bokens titel ”K” anspelar inte bara på hennes namn, det sammanfattar också handlingen: Kris, katastrof, katharsis, Kafka – apropå ”Processen”. Hon tänkte på ordet ”kabal”, som betyder ränksmiderier.

I samtalet bestrider hon att hon har läckt Nobelpristagare men går inte närmare in på andra skuldfrågor. Frostenson berättar att hon i boken valde att skriva öppet om händelserna snarare än att vara gåtfull.

– Här ger jag min bild av flera olika skeenden som ingår i den här kabalen. Jag hoppas det kommer ge en annan bild än den som varit dominerande. Den borde göra det om man vill se med öppna ögon.

Livräddande distans

Det hon kallar landsflykt var avgörande, berättar också Katarina Frostenson för sin förläggare. I större europeiska länder upplever hon att man inte tror på en enda sanning på samma sätt som i Sverige, och att man förhåller sig mer skeptisk till mediernas nyhetsförmedling. Det hjälpte henne under kristiden, som hon beskriver med orden ”ett extremt tillstånd”.

– Det gav en annan distans att vara någon annanstans, som var viktig eller till och med livräddande.

Text: Elin Swedenmark/TT

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,