Tufft läge om Nobelstiftelsen säger nej till Svenska Akademien

Anders Olsson hoppas att Nobelstiftelsen ska lämna sitt besked efter den 5 mars. "Om det dröjer ytterligare kan Akademien behöva gå i konfrontation", säger han. "Det skulle kännas väldigt, väldigt tråkigt." Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Ska Svenska Akademien få dela ut Nobelpriset i litteratur i år? Akademien hoppas att Nobelstiftelsen ska ge grönt ljus nästa vecka. Om beskedet dröjer ytterligare är man beredd på konfrontation.

Beslutet om huruvida det kommer att delas ut ett – eller två – Nobelpris i litteratur i år har dragit ut på tiden. Men Nobelstiftelsen har ett styrelsemöte den 5 mars och Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson hoppas att beskedet ska komma då.

Varför stiftelsen har dröjt är oklart, men Olsson föreställer sig att stiftelsens styrelse först vill vara helt enig. Sedan i december förra året har Akademien fört en dialog med Nobelstiftelsen om stiftelsens krav på institutionen – krav som han menar att man i stor utsträckning nu har tillmötesgått.

– Jag tror att det finns de som är väldigt positiva till utvecklingen, men osvuret är nog bäst ändå, säger Anders Olsson.

Nobelstiftelsen har tidigare meddelat att Akademien måste genomföra vissa förändringar och återupprätta förtroendet innan det kan bli aktuellt att återigen dela ut Nobelpriset.

– Vi försöker tillmötesgå stiftelsen så gott vi kan och så får vi se om de är nöjda med det. Sedan finns det också sådant som vi har svårt att förverkliga nu, i all hast, säger Anders Olsson och nämner att stiftelsen bland annat fört fram önskemål om att tidsbegränsa akademiledamöternas uppdrag.

Sett utifrån kan det tyckas som att mycket har förändrats: avhoppare har återvänt, nya ledamöter har valts in, Katarina Frostenson har utträtt och nu senast lämnade också Sara Danius sin stol för gott. Om allt som hänt har varit till Nobelstiftelsens gillande återstår att se.

Det finns en viss oro över att beskedet drar ut på tiden, erkänner Anders Olsson, men påpekar att Nobelprisarbetet går enligt planerna och att dröjsmålet ännu inte utgör något allvarligt problem.

– Jag tror det finns en massiv opinion i Sverige och i världen som vill ha ett Nobelpris i litteratur i år och som också ser vad vi gör. Det har hänt mycket positivt. Så jag tror att det skulle vara väldigt svårt för Nobelstiftelsen att säga nej i det här läget.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

TT: Om ni inte får något besked efter den 5 mars, vad gör ni då?
– Då kommer vi i ett nytt läge och då kan det bli tufft, tror jag. Då får vi ta upp det i Akademien och bestämma oss för om vi ska gå i konfrontation. Det skulle kännas väldigt, väldigt tråkigt.

Från Nobelstiftelsens sida vill man inte säga mycket, men dess ordförande, Carl-Henrik Heldin, antyder att Akademiens väntan snart kan vara över.

– Vi för en kontinuerlig dialog med Akademien om den här saken, exakt när vi kommer att meddela ett beslut kan jag inte säga, men jag skulle inte tro att det kommer att dröja länge nu.

TT: Akademien hoppas på besked nästa vecka, efter ert möte den 5 mars?
– Det stämmer att vi har ett sammanträde då, men det här beslutet behöver inte vara kopplat just till det sammanträdet.

Text: Viktor Andersson och Sara Ullberg/TT

Därför blev det inget Nobelpris 2018

I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren, förtydligade Akademien, skulle i stället utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

I pressmeddelandet hette det att man sköt upp priset mot bakgrund av krisen i Akademien: ”Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses.”

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Den nya kommittén har nu tagit fram sin långa lista, som består av omkring 180 förslag på potentiella Nobelpristagare.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,