Orten har stor betydelse för en bokhandels förutsättningar idag. Det menar Christina Statin, ägare till bokhandlar i två skånska städer som ger affärerna helt olika förutsättningar.
Höörs bokhandel Billingska ligger i hörnet av torget, ganska nära järnvägsstationen. Det är världsboksdagens förmiddag när jag kommer på besök. Höörs gator verkar ganska tomma men i bokhandeln strosar några kunder mellan hyllorna. Vid disken räcker Christina Statin över ett inslaget paket till en ung kvinna. Det är ett exemplar av Björn Ferrys bok Ferry Tale som döljer sig bakom pappret, ett exemplar hembeställt för just denna kund.
Christina och hennes man Fredrik driver bokhandel både i Höör och i Eslöv.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Vi tog över den i Eslöv 2010 och den i Höör hösten 2014, berättar Christina. Det var den förra ägaren här som tyckte att hade vi en kunde vi ha två och så blev det.
Eslövs bokhandel är gammal, den startade redan på 1870-talet och har kvar de gamla anorna från när bokhandlar härbärgerade stora lager av böcker nere i källaren. Lagersystemet har sedan länge dött ut men källarplanet finns kvar. Butiken i Höör är yngre och med tiden har Christina och Fredrik gjort den större och flyttat inredningen lite efter uppkomna behov.
– Vi har valt att ha färre böcker men fler sorter för att kunna matcha en bredare kundkrets, säger Christina om sortimentet. Utbudet är det samma i Eslöv som i Höör. Det enda som skiljer sig markant är faktiskt kalendrarna, i Höör föredrar man en sorts kalender, i Eslöv en annan, billigare variant. Det är en klassisk grej. Här köper man mer kvalitet.
Det är mer än kalendervalet som utmärker kundkretsens skillnader i Eslöv mot Höör. Trots att det bara är några mil emellan finns det en markant skillnad i hur man handlar vilket Christina tror beror på två faktorer:
– Eslöv ligger så nära Lund och Malmö att många väljer att åka in dit istället för att handla hemma, säger hon. I Höör finns allt och då väljer man att handla lokalt. Det är en stor skillnad. Sedan har kommunen lagt krokben för Eslövs centrum när de stängde parkeringar på torget och i närområdet. Otillgängligheten gör det svårt för utomsocknesbor att nå centrum. Det är inte lika lätt längre att köra fram till bokhandeln för att köpa en kartong kopieringspapper till exempel och då låter folk bli.
Utanför de stora fönstren i Höör badar gatan i solljus. Dörrklockan pinglar med jämna mellanrum när kunderna kommer in. Klockan är halv tolv och lunchen närmar sig. En lång man med silvergrått hår kommer fram och frågar på sjungande uppländska om det finns någon lunchrestaurang i närheten.
– Bokhandeln har en dubbel funktion, berättar Christian när hon guidat mannen till ett matställe i närheten. Det är både ett informationscentrum och en affär.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror det handlar om att bokhandeln har en tradition som pålitlig, svarar Christina. Det är ofta äldre butiker, förr hade flera penninglotter och triss innan reglerna ändrades. Ännu längre tillbaka fanns det nästan allt, runt sekelskiftet hade somliga till och med guld och silver. Sånt har ju förändrats idag men förtroendet lever kvar. Det är det roligaste med arbetet, alla människor som kommer in. Och alla böckerna. Att få gå runt och lukta på dem och möta historier och äventyr man får genom läsexemplaren.
Hon försöker själv läsa så mycket som möjligt och det hon inte hinner i bokform tar hon till sig i recensioner.
– Hur ska jag annars kunna rekommendera en bok till en kund? frågar sig Christina och tillägger: Önskemålen från kunderna är alla olika och specifika så det är ett måste att veta vad man pratar om.
Den största skillnaden hon själv känner sedan starten 2010 är människors inställning till att handla på nätet. Unga och medelålders är extremt prismedvetna. För att ta sig an förändringen krävs att man hittar nya vägar:
– Vi försöker möta konkurrensen med näthandeln på lite olika sätt både med ett utvidgat sortiment och med upplevelser som författarträffar och kundkvällar, säger Christina och tittar ut över de symmetriskt uppställda hyllorna i butiken. Det är det man får göra så länge läget ser ut som det gör. Antingen gillar man det och simmar med strömmen eller får man sluta med bokhandel helt enkelt.
En annan skillnad som kom efter 2010 var motreaktionen när barns dalande läsintresse uppmärksammades. Det var inte läsplattor och teknik som då kom tillbaka utan boken som sådan.
– Det blev som en revolt, säger Christina. Nu kommer barnfamiljer in på fredagen och köper en mysig bok att läsa över helgen. Det är inte bara chips och godis man köper för de tillfällena längre.
Den största trenden just nu är målarböcker för vuxna. Försäljningen och efterfrågan av dem ökar stadigt. Christina tror att det stressade samhället behöver något för att varva ner och bara vara.
Författaren som efterfrågas mest just nu i Höörs Bokhandel är Seth Mattsson.
– Det har blivit en peak efter hans krönikor i Skånskan, säger Christina framför hyllan där Mattssons böcker står. Folk orkar inte vänta till nästa vecka så de köper boken istället. Alla balla ställen i Skåne är också en bok som brukar gå bra, den släpps nu i slutet av april.
Hon är en eldsjäl som brinner för sina kunder. Vi avbryter intervjun flera gånger när någon kommer och ber om smakråd eller har någon annan fråga. Christina är engagerad och fokuserad, har koll på sitt utbud och alla lämnar Billingska med en nöjd min. Bokhandeln i Eslöv vet hon inte hur det blir med när statistiken pekar nedåt. Men i Höör går det att simma med bokförsäljningens strömmar även när de ändrar riktning.
Foto: Sarah Perfekt
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!