Julkalender 2018 – lucka 6: Ljudboken föddes redan 1877

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 6. Bakgrundsbild: Pixabay.

Så här i ljudbokens år 2018 kanske det passar att titta tillbaka på den allra första ljudboksinspelningen som ägde rum den 6 december 1877.

Har du någon gång funderat över hur länge ljudboken har funnits? Faktum är att det började just idag, den 6 december.

Uppfinnaren Thomas Alva Edison hade flera anställda och en hel verkstad i Menlo Park, New Jersey. Han var 1877 i färd med att spela in och sända telegrafiska signaler snabbare än vad Samuel Morses system klarade och samtidigt vidareutveckla telefonen (som Alexander Graham Bell fick patent på 1876).

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Men en sommardag i juli fick han för sig att kombinera dessa. Han fäste telegrafnyckelns stift under membranet i telefonens mikrofon. Därefter drog han ett vaxat papper under stiftet och ropade ”hallo” i membranet. När han åter förde nålen genom spåret hörde han membranet återge hans egen röst som ett brus.

Några månaders konstruktionsarbete senare så fick chefsmekaniker Kruesi i uppdrag att bygga en apparat som kom att kallas fonografen.

På kvällen den 6 december samlades personalen tillsammans med Edison som började veva cylindern och han ropade ett enkelt barnkammarrim i tratten:
”Mary had a little lamb, little lamb, little lamb
Mary had a little lamb
Whose fleece was white as snow.”

Teckning från 1895 av en kvinna som lyssnar på en ljudbok, eller kanske poesi, i sin lägenhet i Paris. Från Octave Uzanne och Albert Robida – Contes pour les bibliophiles (Paris: Ancienne Maison Quantin, 1895)

Så man kanske kan säga att detta var världens allra första ljudbok. Eller sång. Faktum är att Edison själv föreslog att man skulle spela in Dickens Nicholas Nickleby, vilket verkligen hade blivit världens första ljudbok. Men att läsa in en hel roman på cylindrar av vax var omöjligt eftersom det bara rymdes några få minuter. Däremot fungerade det utmärkt att lyssna på poesi.

Det var egentligen inte världens allra första ljudinspelning. Redan 1806 hade engelsmannen Thomas Young konstruerat en vibrograf och femtio år senare vidareutvecklade en fransk bibliotekarie (Leon Scott) en apparat som kunde spela in en mänsklig röst. Ingen av dem verkade dock ha funderat över att kunna spela upp rösten igen. Det gjorde däremot Charles Cros som lämnade in en beskrivning av paleofonen till den franska vetenskapsakademien redan våren 1877 – före Edison. Men han saknade resurser att bygga apparaten och möjligen distraherades han av att förutom uppfinnare även vara poet och sågs ofta i Paris krog- och kulturliv.

Inledningsvis var det inte givet hur fonografen skulle användas. De tidiga exemplar som tillverkades blev leksaker för rika. Edison själv tänkte sig att de skulle användas för att exempelvis diktera brev eller som musikåtergivning. Det var först när konkurrenten Columbia dök upp på 1880-talet som Edison återfick intresset för fonografen som först såldes som diktafon men sedan utvecklades till tidiga jukeboxar där folk kunde lyssna till musik men även komiska sketcher.

Men 1893 tog Emile Berliner patent på en maskin kallad gramophone som använde platta skivor av hårdgummi istället för de cylindrar som fonografen byggde på. Några år in på 1900-talet tog grammofonen fart på allvar.

Ljudböcker i form av romaner i full längd spelades inte in förrän på 1930-talet. Då på grammofonskivor för folk som med synfel, exempelvis soldater som blivit blinda under första världskriget. Runt 25 minuter rymdes på skivor för long-play (LP) som rörde sig med lägre hastighet än dåvarande standarden 78 varv per minut. En genomsnittlig roman rymdes då på 10 LP-skivor.

Skivbolagen började producera mer kommersiella ljudböcker för allmänheten på 1950-talet då Caedmon Records släppte inspelningar av stora författare som W. H. Auden, T. S. Eliot, Ernest Hemingway och William Faulkner.

På 1970-talet kom kassettbanden och ljudböcker började säljas via postorder till pendlare som lyssnade på böckerna i bilen. Även om CD-skivorna och senare MP3-CD (där en hel bok ryms på en enda skiva) innebar stora framsteg för ljudboken är det först de allra senaste åren som vi fått se en riktig ljudboksboom tack vare att vi nu kan lyssna utan skivor och kassetter, direkt i mobiltelefonen.

Men det började alltså för 141 år sedan.

Källor: The first audiobook och Från fonograf till grammofon.

Några ljudböcker utgivna idag:
Eftersom temat var ljudböcker så tänkte vi – varför inte skriva om några ljudböcker som släpps just idag den 6 december 2018?

Den sista legionen

Den sista legionen

  • Förlag: StorySide
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-06
  • ISBN: 9789178174188

Rodrick regerar

Rodrick regerar

  • Förlag: Bonnier Audio
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-06
  • ISBN: 9789178272082

Tjoho, nu är det jul!

Tjoho, nu är det jul!

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-05
  • ISBN: 9789129718041

Den blinde mördaren

Den blinde mördaren

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-06
  • ISBN: 9789113092621

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,