Medlemsantalet i den ekonomiska föreningen Litteraturrundan växer. Nu vill styrelsen komma närmare sina medlemmar och förlägger årets upplaga av Författarens Bokaffär till Österlen.
Från storstaden till landet – i år flyttar Författarens Bokaffär ut ur Malmö till Skillinge på Österlen. Under några intensiva kvällstimmar kan litteraturintresserade personer ta en kopp kaffe med en författare, lyssna på föredrag eller köpa böcker på Skillinge Teaters café den 24 november från klockan 17. Det är ett event för publiken men framför allt handlar kvällen om att läsare och författare ska få möjlighet att nätverka med varandra vilket är Bokaffärens viktigaste syfte.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Bakom Författarnas Bokaffär står den ekonomiska föreningen Litteraturrundan som arrangerar Bokaffären som ett av tre evenemang under året. Det börjar med Litteraturrundan i maj, och sedan följer Skånes Bokmässa på hösten och till sist Författarnas Bokaffär framåt vintern.
— Vi gör detta för att det är roligt, säger Göran Blohm, medlem i Litteraturrundans styrelse. Sedan förra året har vi vuxit från 70 till omkring 100 medlemmar och av dem är ungefär 20 anmälda till bokcafét. Det brukar vara ungefär 60 besökare som kommer och det siktar vi på i år med.
Varför flyttar ni från Malmö?
— Vi vill att Bokaffären ska bli en ambulerande affär och vi valde att vara i Skillinge eftersom vi har störst andel medlemmar på Österlen, säger Göran. Sedan kan det bli någon helt annanstans i Skåne nästa år. Bokaffären är jätteviktig för att författarna ska kunna socialisera med varandra – erfarenheterna som utbyts när de kommer samman är enorma. I våra stadgar står det att vi ska arrangera ett evenemang per år och vi har funderat på att dra ner till ett eller två. Men även om Litteraturrundan är störst är Bokaffären jätteviktig just för det sociala.
Årets evenemang kommer att projektledas av Skillingebon Karin Eberhardt Grönvall, författare till romanen Hjärngrepp, som också ska moderera samtalen. Hon har inte haft den rollen tidigare men ett nytt moment föreningen har är att författarna tillika medlemmarna ska kunna utvecklas i andra roller än sina vanliga.
— Karin är 70 år och hon är tuff – det är jättemodigt av henne att göra det här, säger Göran. Författarna får 10 minuter var på scenen och med omkring 20 anmälda blir det några timmar.
Efteråt får författarna chans att sälja sina böcker och prata med varandra och läsarna.
Föreningen hoppas att även yngre författare ska vilja bli medlemmar i framtiden. För även om medlemsantalet växer är den typiska medlemmen 55 år och uppåt. Göran tror det beror på att yngre författare hittar andra forum men han skulle gärna se mer blandade åldrar:
— Vi är äldre och kanske lite konservativa med gamla tankesätt men vi är öppna för förslag och har någon yngre person nya idéer får de gärna höra av sig, säger han.
Allt från rikskända till lokala förmågor är medlemmar i Litteraturrundan och det återspeglar sig i evenemangens program.
— Vissa av våra medlemmar är nöjda med var de är och andra ser deltagandet som en språngbräda, säger Göran. För oss är det väldigt roligt att kunna samla nätverket så att de oavsett var de befinner sig får lov att mötas.
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.