Idag presenterades de nominerade till Gourmand Awards 2019 i kategorierna ”Free Food Culture content on internet”, alltså olika typer av böcker om mat som är fritt tillgängliga. Visit Sweden och Electrolux är de enda svenska nomineringarna.
– Det finns ett stort intresse internationellt för online och free to the public och det har lett till att publikationerna har blivit oerhört mycket bättre de senaste tre åren. Det i sin tur beror på att materialet är bekostat av externa finansiärer vilket gör det lättare för förlagen att skapa en städad budget. Framför allt är det myndigheter, organisationer och företag som håller på med måltidsturism, tillverkare av köksmaskiner och varumärkesägare av livsmedelsprodukter som betalar för att det digitala materialet ska produceras, säger Pelle Agorelius som är svensk representant för Gourmand Awards.
De svenska nomineringarna blev alltså Visit Sweden i klassen B15E – Official Tourism Websites: Europe för webbplatsen Food and drink.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Och i kategorin C06 – Countries/Regions: Scandinavian nominerades Electrolux för sin Sustainability Report 2017 – PDF.
– Mycket av det som finns shortlistat är intressant också för att man inte hittar det alls i tryckta medier. Det som finns på engelska är tillgängligt för många. Alla branschproffs och ordentligt samhällsintresserade bör hitta massor här, säger Pelle Agorelius.
Några tydliga trender som kan utläsas när man tittar på vilka projekt som har nominerats så finns det ett tydligt miljö- och hållbarhetsperspektiv med kategorier som Food Security and Hunger liksom Waste och Sustainability.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!
– Och det är väldigt uppenbart att trenden med vegetarisk och vegansk mat håller i sig. När man studerar debatten om klimatförändringarna så är det svårt att dra andra slutsatser än att vi kommer att tvingas äta mer vegetarisk mat i framtiden och när det är dags att gå igenom de tryckta böckerna så lär vi få se en hel del sådana kokböcker, säger Pelle Agorelius.