Nobelpriset till författare på Albert Bonniers förlag

Författaren Nadia Murad är i Sverige utgiven på Albert Bonniers förlag. Bakgrundsbild: iStock.

Det blev visserligen inget Nobelpris i litteratur i år – men Albert Bonniers förlag kan glädjas åt att fredspriset 2018 tilldelas Nadia Murad och Denis Mukwege. Boken Den sista flickan av Nadia Murad kom ut i maj i år.

Idag tillkännagav Nobelkommittén att Nobels fredspris 2018 tilldelas Nadia Murad och Denis Mukwege. Den sista flickan, som gavs ut på Albert Bonniers Förlag i maj 2018, är Nadias berättelse om sin tid i fångenskap och om sin livsviktiga kamp mot Islamiska staten. Idag är hon bosatt i Tyskland och är människorättsaktivist och goodwill-ambassadör för FN.

– Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen till SVT.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

För Albert Bonniers förlag var detta en givetvis en positiv nyhet.

– Jag är så rörd och fantastiskt lycklig över att denna otroligt viktiga bok får spridning. Hon berättar för oss hur kvinnor utsätts i världen och har betalat ett fruktansvärt högt pris. Att hon får Nobels fredspris är bland det viktigaste som hänt på länge, säger förläggare Sara Nyström i ett pressmeddelande.

I samband med att boken kom ut fick SelmaStories en unik intervju med Nadia Murad. Sommaren 2014 slogs då 21-åriga Nadias liv i spillror. Terrorgruppen IS omringade hennes by i norra Irak, mördade nästan alla män och kidnappade kvinnorna för att sälja dem som sexslavar. Händelserna var en del i det som FN senare skulle beskriva som ett planerat folkmord av yazidierna i Irak och Syrien. Men då, när hon sattes på en buss tillsammans med tusentals andra flickor, var det få som hjälpte dem.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– När vi bestämde oss för att skriva boken visste jag inte att det skulle bli så svårt. Jag trodde att jag bara skulle berätta min historia under några dagar och sen skulle det skrivas ned. Men det tog över ett år. Det var väldigt svårt för mig att hantera det, säger Nadia Murad till SelmaStories.

Folkgruppen yazidierna har i århundraden levt i Mellanöstern där de har bevarat sina traditioner och sin egen religion med inslag av kristendom, islam och zoroastrism. På grund av just det har de ofta utsatts för både diskriminering och missförstånd. Med Den sista flickan vill Nadia därför också en gång för alla berätta historien om sitt folk.

– Det kändes viktigt att till slut ha ett dokument om yazidierna för det finns inte många böcker om oss. Vissa trodde vi var kurder, andra att vi var muslimer, en del trodde vi var kristna och ingen visste vad vi verkligen är, säger hon till SelmaStories.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,