Rutinerade debutanter nominerade till Slangbellan

Foto Anna-Lena Ahlström

De nominerade till debutantpriset Slangbellan är rutinerade författare – även om det är deras debut som barn- och ungdomsförfattare som gett dem nomineringen: Sara Lövestam, Elisabeth Östnäs och Alex Taridi.

Sara Lövestam debuterade redan 2009 och har skrivit flera vuxenromaner. Hösten 2015 vann hon Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalromansdebut. Men Som eld är faktiskt hennes debut som barn- och ungdomsförfattare.

Elisabeth Östnäs debuterade med vuxenromanen Feberflickan 2012 men nomineras nu alltså för Kungadottern som är första delen i en trilogi.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Alex Hairidi däremot är manusförfattare och har bland annat skrivit för dramaserier som Anno 1790, Äkta människor och Blå ögon. Huset mittemot är alltså hans romandebut.

Inför utdelningen av BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2015 har juryn läst ca 40 böcker, och bland dem valt att nominera följande:

Sara Lövestam, Som eldLilla Piratförlaget
En angelägen klasskildring, en finstämd naturskildring och en stark berättelse om kärlek. Där huvudpersonerna är lika långt ifrån varandra som Romeo och Julia. Berättad på ett språk som känsligt lyckas skildra förälskelsen som om man själv är med om den för första gången!

Elisabeth Östnäs, Sagan om Turid: KungadotternBerghs förlag
Sagan om Turid Kungadottern är något så ovanligt som en historisk skildring med inträngande psykologisk blick och ett rafflande äventyr i samma berättelse. Dessutom skriven på ett språk som berikar.
Med fantasi och trovärdighet har Elisabeth Östnäs lyft vikingasagan till ett dokument om människans djupaste livsvillkor.

Alex Haridi, Huset mittemotBonnier Carlsen
En skildring av tiden mellan barndom och vuxenblivande där viktiga frågor ställs. Frågor om ansvar och vad som gör livet värt att leva. En nagelbitare med starkt språk och psykologisk träffsäkerhet. Berättelsens driv håller läsaren i ett järngrepp, hela tiden med blicken stadigt fäst på Huset mittemot.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Josefine Sundqvist och 30 000 kronor.

Prisutdelning blir det den 5 april.

 

Bilden: Sara Lövestam, foto: Anna-Lena Ahlström

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,