Laddat tema på 2018 års upplaga av Kristianstad bokfestival

Temat för 20:e omgången av Kristianstads Bokfestival är begär.

Om en vecka hålls Kristianstad bokfestival och det blir tjugonde gången som arrangörerna lyckas med att bjuda över 4 000 besökare på en gratis festival full av litteratur, böcker och aktuella författare. 

Den 6-8 september firar Kristianstad lite extra då det är bokfestival för tjugonde gången i Kristianstads Kulturkvarter. Festivalen är tillägnad alla litteraturälskare som inte kan få nog av bra berättelser oavsett vilken skriven form de än kommer i. Årets tema är passande nog bokbegär och vänder sig till alla som redan har en förkärlek till böcker eller vill skaka liv i den.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Årligen bjuder Kristianstad bokfestival sina besökare på ett tjugotal författare som berör det aktuella temat i sina böcker. I år gästar bland andra Mats Strandberg, Johan Theorin, Aris Fioretos, Malin Lindroth, Stina Wirsén och Anna Fredriksson och invigningstalet hålls av Maria Ehrenberg, regionalbibliotekarie i Halland.

– Varje år har vi haft runt ett 20-tal författare med aktuellt fokus och som gärna nyligen släppt en bok, säger Eva Fridlund, festivalsamordnare. Förutom vanliga böcker, romaner och deckare försöker vi även få in andra former av text och i år är det drama.

Temat begär är laddat och årets författare har skrivit om både kärlek, besatthet, svartsjuka och våld. Att välja ett så starkt ämne är ett medvetet drag från arrangörerna:

– Förra året hade vi gränslös läsning som tema men i år ville vi ha något annat eftersom festivalen ligger så nära valet. Med temat begär vill vi sticka ut från demokratispåret – det är viktigt i sig men vi vill inte blanda in oss i det och bli politiska, säger Eva och fortsätter: Att ha ett tema fungerar överlag bra, det blir lättare att jobba och lägga upp ett bra program med något som håller ihop det.

Mellan 4 000 och 4 500 personer brukar besöka festivalen som förutom en konsert på lördagskvällen är helt kostnadsfri – först till kvarn gäller och när det är fullt så är det fullt. Men det är sällan något problem och arrangörerna gläds åt att kunna erbjuda något för alla:

– Det är tack vare bidrag från kommunen som det går, säger Eva. Det här är bibliotekets festival och bibliotekets verksamhet ska vara gratis så det känns bra.

Kulturkvarteret som plats samlar festivalens programpunkter i en stor och en liten sal, på en bistroscen och i biblioteket. Närheten mellan de olika scenerna skapar en gemenskap som Eva tycker tillför något extra:

– Man går mellan salarna, lyssnar, stannar och äter något och går vidare, säger hon. Kulturkvarteret är en väldigt bra plats där allt är samlat och skapar ett folkliv och ett folkhav kring festivalen som alla blir en del av.

I år kommer mindre förlag att sälja böcker i Kulturkvarterets foajé. Det är en gest mot de mindre förlagen för att lyfta fram dem och ge dem plats:

– Vi tänkte att det var trevligt om det hände något i foajén också och tyckte det var en bra plats för en sådan grej, säger Eva. De mindre förlagen får inte så mycket uppmärksamhet och försvinner ofta till förmån för de stora förlagen så vi vill kunna ge dem den möjligheten.

För mer information om Kristianstad bokfestival och hela programmet besök hemsidan.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.