Pelle Agorelius brinner för kokböcker av alla de slag och representerar Gourmand Awards, även kallat kokboks-VM, i Sverige. I sitt Sommartugg berättar han mer om tävlingen och Sveriges position internationellt när det gäller kokböcker.
Kokboksundret från Sverige, från receptsamlingar till läsvärda författarskap
Text: Pelle Agorelius
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Olympisk anda
De senaste åren har allt fler uppmärksammat att böcker och annan media om mat och dryck från Sverige fungerar som en infrastruktur åt talanger i världsklass. Svenska matfotografer, kokboksförfattare, formgivare och kockar visar tillsammans styrkan inom kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Det senaste decenniet har mitt eget intresse för branschen bara växt. Först som samarbetspartner och sedan 2014 personligen som Gourmand Awards enda representant i Sverige.
Gourmand Awards grundades 1995 på bokmässan i Frankfurt, av Edouard Cointreau. Han är alltjämt också President och ordförande i den internationella juryn. Tävlingen liknas ibland vid ”Kokböckernas Oscarsgala” men är i själva verket mycket mer inspirerad av de olympiska spelen och dess positiva anda.
Sverige stack ut
Redan 1999 var det tydligt att Sverige ”stack ut” internationellt, med en hög utgivning av titlar per capita och med en kvalitet på böckerna och dess innehåll som uppmärksammades långt utanför landets gränser. Vice President vid den tiden var Tom Källene, från Göteborg men bosatt i Madrid. På Bokmässan i Göteborg det året delade Edouard Cointreau ut priser till Sveriges bästa kokböcker de senaste tio åren, fram till 1999. En av storvinnarna då var Lars Axelsson, kokboksförläggare på Prisma (sedermera integrerat med Norstedts). Lars stod även värd för middagen. Det var ett särskilt viktigt uppmärksammande av hans arbete då han hastigt avled kort senare. Det var på Bokmässan det året som Edouard Cointreau för första gången mötte Carl Jan Granqvist då Carl Jan ställde ut fina coffee table-böcker om mat och resor tillsammans med Ingrid Nilsson. Edouard bjöds till Grythyttan och som han med stor uppskattning besökte flera gånger tillsammans med sina barn. Det var på en middag där, i augusti 2004, som Edouard Cointreau satt intill kulturminister Leif Pagrotsky. Språket blev spanska då Leif var gift med en kvinna från Paraguay och Edouard vid den tidpunkten var bosatt i Madrid. Det var kulturminister Leif Pagrotskys idé att förlägga den internationella prisutdelningen för Gourmand World Cookbook Awards till Sverige och han stod sedan också värd för evenemanget 2005 i Örebro-Grythyttan.
Under en rad år hölls prisutdelningarna i Paris. En av höjdpunkterna för Sverige och svensk mat var under glaspyramiden vid Louvren 2013, då utvald svensk landskapsmat från Husmansbord och Saxhyttegubben (undertecknads Grythyttan-baserade koncept och varumärken) bjöds som en ”cold snack menu” till 1000 tävlande från över 100 länder. Storvinnare från Sverige det året var bland annat dryckes- och livsnjutarprofilerna Steffo Törnquist och Richard Juhlin.
Vad är en kokbok och vad kännetecknar en världsvinnare?
För att inte fastna i definitionsfrågor om vad en kokbok är, så ställer jag istället frågan: ”Vad är kultur?” Svaret är att kultur är något människor gör, har gjort eller kommer att göra. Alltså definierar man allt som publiceras och knyter an till mat och dryck under ett år som kvalificerande till deltagande i tävlingen Gourmand Awards. Vare sig det är kommersiellt eller gratis. Digitalt eller tryck. Rörlig bild på nätet, text och stillbilder på sajter eller television i olika format. Alla kan delta, stora som små och ingen är viktigare än den andra. Tävlingen är gratis, alltså helt utan anmälningsavgifter. Hela världen omfattas för deltagande med inskickande av bidrag. Men världens utgivning scannas även av med hjälp av sådana som mig. Vi jagar bidrag för hitta världens absolut bästa kokbok. Det mest spännande och intressanta förtroendeuppdrag man någonsin kan ha, tycker jag.
Snälla, tala om för mig nåt jag inte redan visste, visa mig nåt jag aldrig någonsin sett och lär mig nåt jag verkligen inte kunde förut … Låt mig också få smaka. För att citera kokboksförfattaren Plura Jonsson, ”jag vill äta världen”.
2015 års bästa svenska kokböcker, dryckesböcker och matmedia presenterades av Edouard Cointreau (som är högst delaktig i även vårt nationella svenska juryarbete) i december samma år. På Örebro slott den 15 mars 2016 bjöd jag, Pelle Agorelius, tillsammans med Landshövding Maria Larsson, in till presslunch i residenset. Många av de svenska finalisterna var på plats och alla böcker presenterades i en vacker utställning. Det blev en upptakt till det som kommit att kallas det svenska kokboksundret. Men begreppet ”Kokboksundret” myntades av förläggaren Johanna Kullman på mässan GastroNord först någon månad senare. Där hade vi en matproducent, författar- och förläggarscen fanns i anslutning till bokutställningen och ett producenttorg för Husmansbord – diplomerad svensk landskapsmat. Evenemangen som skapas nationellt och internationellt har stor betydelse för många inblandade, vi ska främja författare och förläggare för en internationell marknad. Alla vinnare bjuds in till Gourmand Awards scener och utställarområden på bokmässorna i Frankfurt och Beijing.
I slutet på maj 2016 stod det klart att Johanna Kullman på Norstedts korats till världens bästa kokboksförläggare, Margareta Schildt Landgrens bok New Nordic Kitchen (Norstedts) vann förstapris i kategorin Scandinavian, och Ernst Kirchsteiger fick en hedersplats för sin kulinariska gärning i rutan genom ”World Food Television Hall of Fame”, för att nämna några svenskar på världstoppen. Världens absolut bästa kokbok, 1:an för alla kategorier, vann With Our Own Hands (LM Publishers). Författad av Jamila Haider och Frederik van Oudenhaven, med förord av Prince Charles. Det är en bok som dokumenterat matkulturen i de otillgängliga Pamir-bergen i gränstrakterna mellan Afghanistan och Tadjikistan. Den är publicerad på tre olika språk, med tre olika alfabet i samma upplaga.
I tusentals år har kunskapen om mat, odling, förädling och tillagning varit en muntlig tradition. I många delar av världen har gammal kunskap för alltid fallit i glömska. Författare och forskare som Frederik och Jamila (den senare är verksam vid Stockholm Resilience Centre) är föregångare i att dokumentera och sprida den autentiska kunskapen vidare i nedskriven form. With Our Own Hands lär oss något vi inte redan visste, den visar oss något vi aldrig sett och låter oss smaka på en uråldrig kultur som är på väg att, kanske för alltid, försvinna. Ett slags världsarv i bokform.
Jag är i skrivande stund nyss igen hemkommen från Yantai i Kina, vänort till Örebro (inget händer här av en slump eller tillfällighet …), och även i år värdstad för internationella Gourmand Awards med prisutdelningar och galamiddagar.
Sverige visar väg i de internationella sammanhangen genom en hög grad av innovation genom ljudböcker, tonsatta drinkar, television och turism. Vi är ett litet land som hävdar oss globalt på samtliga områden, inte minst genom formgivning där Lotta Kühlhorns design av boken AZUR (Natur och Kultur) vann ett mycket uppmärksammat förstapris.
Ett axplock av svenska vinnare med några kommentarer är:
(Kategorinummer – kategorinamn – land som bidraget skickats in från – bidragets namn – upphovsmän – (förlag/utgivare) – placering i kategorin)
TELEVISION
WFtv3 TV Person of the Year
Sweden – Steffo Törnquist, Nyhetsmorgon, (TV4)
Det svenska kokboksundret hade inte varit detsamma utan TV4:s Nyhetsmorgon. Med ständigt återkommande inslag om mat, dryck och kokböcker. Med författare i studion och intressant såväl som underhållande matlagning och vinprovningar. Inget hade heller varit detsamma utan Steffo Törnquist. Varje vecka, i två decennier, har Steffo lagat mat och varit värd tillsammans med i stort sett alla landets namnkunniga kockar och kokboksförfattare. Han har beskrivit och recenserat maten, dryckerna och dess kombinationer. Med stor integritet, kunskap och alltid med gott humör. Steffo Törnquist har kanske mer än någon annan också bidragit till allmänhetens intresse för ämnet, inte bara genom TV, utan också genom egna böcker, TV-serier och dokumentärer. Hans egen bok Steffos Spritbibel vann förstapris i just spritkategorin på Gourmand Awards i Paris 2013. Han beskrev sin seger då: ”Om det funnes ett Nobelpris i sprit-och livsnjutning, var det just det jag nyss vann.”
W3-2 Drinks Education
Sweden – Cosmopolitan with a sonic twist, Per Samuelsson, Iréne Sahlin (Taste of Sound) 1:a
Kan man höja upplevelsen av en smak med hjälp av musik och ljud? Det är just det som Per och Iréne låter oss prova. Med ett 15 minuter långt och specialkomponerat stycke, tillsammans med recept på drink-klassiskern Cosmopolitan, förändras och förstärks smakerna och vi lär oss något vi inte alls visste förut. Även om upplevelserna av ljuden i våra måltidsmiljöer alltid påverkat oss så finns det ett universum av insikt att upptäcka.
W3-3 Illustrations
Sweden – Beer, Brewing & Bastards, Jonas Darnell, Peter Eronson (Grenadine) 1:a
Jonas Darnells seriefigur Herman Hedning utforskar ölvärlden, kompletterat med fackkunskap av experten Peter Eronson. Det svenska förlaget Grenadine är närmast specialiserade på dryckesböcker, vilket också speglas i deras återkommande internationella framgångar inom allt från Smoothies till Whisky, det senare även i ljudboksform genom Storytel.
B03 Cookbook Reviews – Newsletters
Sweden – Boktugg 1:a
Snabb, journalistisk och vederhäftig är vad som bidragit till Boktuggs världsvinst. Kokböckerna är en gren av bokbranschen och i takt med att den digitaliseras på olika sätt blir onlinenyheter och nyhetsbrev på ett naturligt sätt allt viktigare. Att Boktugg vann Storytelpriset i mars 2018 visade såklart den internationella juryn för Gourmand Awards att detta var en svensk uppstickare att verkligen ta sig en extra titt på.
B15E National Tourism Website Europe
Sweden – www.visitsweden.com/food-and-drink 1:a
Key Note Speaker på årets upplaga av GastroNord var Jens Heed. Han är projektledare för måltidsturism på Visit Sweden. Han framhöll många av de värden som bygger på innovation såväl som tradition, Sverige-bilden. Vi diskuterade begrepp som ”kokboksturism” och om hur böcker och guider på ämnen runt mat och dryck stimulerar måltidsturismen som har just maten som en viktig reseanledning. Visit Sweden driver i samarbete med regionala och nationella aktörer i besöksnäringen ett 4-årigt exportprogram för internationell marknadsföring av måltidsupplevelser i Sverige. Programmet ska även sprida kunskaper som stärker produkt- och destinationsutveckling inom detta område, samt verka för goda förutsättningar för måltidsturismen i Sverige. Visit Sweden har identifierat målgrupper som söker autentiska, unika och innovativa upplevelser, samtidigt som de har höga krav på hållbarhet. Detta fascinerar, då mycket av det som kännetecknar det Sverige-främjande kokboksundret, speglar just det som Visit Sweden oberoende av oss har identifierat. Visit Sweden representerades förtjänstfullt på Gourmand-scenen av landschefen i Kina, Lynn Li.
F08 Embassies
Sweden – Swedish Culinary Diplomacy, Lars Ekberg, Matt Lutton
(Sweden Embassy in Serbia) 1:a
Inom diplomatin har maten alltid haft stor betydelse vid möten och förhandlingar. Med inhemska ingredienser och svensk mat visar ambassadkocken Lars Ekberg att maten är både verktyg i arbetet såväl som en källa till njutning i ambassadörens matsal. Boken Swedish Culinary Diplomacy representerades i Yantai den 26-27 maj av lantbruksrådet Lennart Nilsson från den svenska ambassaden i Beijing.
B02 Best Food Book of the Year in all categories
Norway (Sweden through Sapmi) EALLU (Arctic Council – International Reindeer Centre) 1:a
Edouard Cointreau, juryordförande, president och grundare av Gourmand Awards gav följande utlåtande om varför EALLU vann det mest prestigefyllda priset av alla:
– EALLU är den första boken någonsin, att visa en översikt över matkulturen hos urfolken i Arktis, säger Edouard Cointreau som är juryordförande, president och grundare av Gourmand Awards. En unik bok, som till skillnad från många andra, verkligen kan förändra livet för urfolkens familjer, deras nomadsamhällen och byar. På ett exceptionellt och imponerande vis har författarna, som alla är urfolksungdomar, klarat att skapa en bok som beskriver livet och matkulturen på platser som är i stort sett okända för omvärlden. Sättet som dessa ungdomar, mycket professionellt och respektfyllt delade med sig av sin mat, sina arktiska kulturer och inte minst sina insikter i globala hållbarhetsfrågor, vid Gourmand Awards den 26 maj, fångade omedelbart uppmärksamheten hos kockar, upphovsmän, författare, journalister och fotografer från mer än 60 länder.
Som tävlingens representant har jag under en längre tid haft kontakt med boken EALLU. Framför allt genom Björn Lyrvall, Sveriges ambassadör i Arktiska Rådet, och Anders Oskal som är generalsekreterare i International Centre for Reindeer Husbandry. Bägge deltog också vid årets presslunch på Örebro slott, detta uppmärksammades av både SVT Sápmi och SVT Örebro samt Sveriges Radio för bägge regionerna. Det enda Arktiska Rådet, Björn och Anders kände till innan prisutdelningen den 26 maj var att boken var topp tre i någon av kategorierna där den var nominerad. Det gjorde att vi kunde få den eftertraktade Best in the World-loggan på bokens nytryck som kom från förlaget strax innan finalen den 26 maj. Premiärgästen vid smakprovningarna av renskötarnas mat i den norska samekåtan var Stephanie Swane, förläggare till Modernist Bread (Cooking Lab). Stephanie berättade för mig efteråt att just mötet med urfolksungdomarna bakom den arktiska kokboken EALLU tillhörde en av hennes främsta behållningar efter årets Gourmand Awards.
Vi möter människor vi annars inte hade träffat, vi lär oss något vi inte redan kunde. Världens bästa kokböcker tar oss till platser vi annars aldrig hade besökt och låter oss se precis hela världen. Ofta med helt nya ögon. Vi får prova oss fram genom ibland uråldriga recept. Vi upptäcker även nya tankar, möter sammanhang och kittlas av innovationer. Ofta genom smaker som är en resa i sig. Och vi möter dessutom varandra i en medmänsklig anda som hjälper oss med det viktigaste av allt, vår ömsesidiga kulturella respekt.
Om gästbloggaren:
Namn: Per-Johan (Pelle) Agorelius
Bor: Grythyttan
Gör: Samarbetat med Gourmand Awards sedan 2008, sedan 2014 tävlingens enda svenska representant. Entreprenör, skogs- och fastighetsägare, facilitator/organisatör samt även varumärkesägare inom matkultur med bland annat Husmansbord®, Gastronordic®, Saxhyttegubben® och Blåbär 100%®.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!