Att intresset för litteratur i Sverige fortsätter vara starkt är glädjande, och ännu mer glädjande är det när det kommer nya fanbärare och kanaler där författare, förlag och läsare kan komma till tals. Vi säger välkommen till … Litteraturkanalen!
Så föddes idén till en tv-kanal om litteratur
Text: Rex Brådhe
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
För ett och ett halvt år sedan stod vi, två ganska så utschasade dokumentärfilmare i vårt gemensamma vardagsrum. Vi tänkte: efter ett tiotal produktioner för public service orkar vi inte längre springa fler maratonlopp med kameran och inte heller orkar vi ägna veckor och månader åt programförslag som ögnas igenom på ett slumpstyrt redaktionsmöte i det stora TV-huset.
Så vad skulle vi göra? Och vad kunde vi göra? Vi insåg samtidigt att vi efter så många år i film och TV-branschen på något vis ville fortsätta med det som trots allt blivit vår bästa gren: att göra film. Våra blickar vandrade längs bokryggarna i de välfyllda hyllorna och bort till burspråket som var belamrat av böcker.
Ögonblicket var upprinnelsen till den webbaserade TV-kanal som under namnet Litteraturkanalen.se startar hösten 2018.
Vi tog vårt första spadtag för drygt ett år sedan och har under de gångna månadernas testperiod flugit under radarn under namnet Bokmyran.se. En kanal som kommer att leva vidare med inriktning på läsfrämjande i skolor.
Litteraturkanalen kommer att vara en tjänst och ett medlemsforum för miljontals bokläsare och boklyssnare i Sverige. Kanalen kommer att innehålla filmade boktips i en mängd olika genrer. Boktips från bokhandlare, bibliotekarier, kända svenskars boktips och författarnas boktips. Utöver det kommer kanalen att intervjua kända och mindre kända författare samt publicera reportage med anknytning till bokbranschen. Berättelser och noveller att lyssna till kommer också att ingå i Litteraturkanalens utbud.
En gång i månaden fylls kanalen på med nya boktips, författarintervjuer och reportage, med mera. I höst kommer författare som Anders de la Motte och Helena von Zweibergk att medverka och TV-profilen Marianne Rundström berättar om sin bok PASSÉ – De ofrivilliga pensionärerna.
De aktuella böcker som presenteras av kanalens medarbetare kan enkelt beställas med ett knapptryck.
I Litteraturkanalens redaktion ingår Michaela Hennig, projektledare och reporter, Sören Sommelius, författare och f d kulturchef på Helsingborgs dagblad, Ellen Skarp, bokhandlare och känd profil genom ”Ellens bokprat”, Marinette Pettersson webbansvarig och grafisk designer samt Rex Brådhe filmregissör och manusförfattare. Kanalens flitiga boktipsare är förstås även de en oumbärlig resurs.
Välkommen till Litteraturkanalen hösten 2018!
Om gästbloggaren:
Rex Brådhe har tillsammans med Michaela Hennig under över tolv år producerat dokumentärfilm för SVT. Nu använder de sin kunskap och erfarenhet för att skapa en nischkanal om böcker och författare.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.