Johan Norberg ville skriva en bok som handlade delvis om crowdfunding och ville därför finansiera boken genom att samla in 100 000 kronor på 30 dagar. Målet nåddes efter 30 timmar.
Boken Leva Och Låta Dö är resultatet av författaren Johan Norbergs fascination av möjligheten att skapa frivilliga och storskaliga samarbeten i dagens digitaliserade och globaliserade samhälle. Han bestämde sig för att skriva en bok om detta fenomen, men bara om just ett sådant samarbete kunde bidra till finansieringen av projektet. Målet var att samla in 100 000 kronor på 30 dagar. Det var uppnått efter 30 timmar.
Hur kom du på tanken att använda crowdfunding för att ge ut din bok?
– Jag var fascinerad av denna kulturella och ekonomiska förändring där den sammanslagna kraften av mängder av människor börjar kunna mäta sig med de gamla institutionerna. Boken skulle bland annat handla om det, och då tyckte jag att det var kul att se om den processen i sig kunde finansiera och ge ut boken.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Vad tror du är anledningen till att ditt projekt fick så stor respons på så kort tid?
– Jag tror att jag var tidigt ute med konceptet i sig, vilket väckte intresse. Jag höll en hög profil i sociala medier där jag redan hade byggt upp en plattform. Dessutom skriver jag ju i traditionella medier, vilket gav ytterligare uppmärksamhet.
Skiljer sig skrivprocessen från att ge ut böcker traditionellt?
– Ja, man blir mycket mer nervös. Nu riskerade jag ju inte bara göra en redaktör besviken, utan mer än 400 bidragsgivare. Men det gör också att jag fick mycket mer stöd och idéer från de framtida läsarna vilket var kul. Jag skickade också utkast till dem i ett tidigt skede så att de själva kunde påverka materialet.
Vad finns det för för- och nackdelar med crowdfunding jämfört med traditionell utgivning?
– Den stora fördelen är att man kan göra vad man vill, så länge folk tror på en. Å andra sidan har man ju ingen stor apparat i ryggen, inte hela den infrastrukturen för redigering, utgivning, distribution. Man måste vara beredd på att göra det mesta själv – vilket lyckligtvis blivit allt lättare och billigare.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
Hur ser du på framtiden när det gäller crowdfunding?
– Jag tror att det bara kommer att växa och anta mängder av olika former, där bidragsgivare till exempel får en del av projektet, en del av vinsten eller dylikt. Jag tror att det kommer att skapas nya former som vi inte ens kan förutse i dag. Viljan att göra själv och känslan av makt över det egna projektet är ganska berusande.
När Johan Norbergs kampanj avslutades i februari 2014 hade insamlingen på fundedbyme.com resulterat i strax över 200 000 kronor. Tio månader senare såg boken Leva Och Låta Dö dagens ljus, och försäljningen av den samarbetsskapade boken om samarbetsskapande rullar på fint enligt författaren.
För att läsa tidigare artiklar om personer som använt crowdfunding för att ge ut sina böcker, klicka här!