Varje generation har haft sin sexbok – en tipslista med litterär erotik från Boktugg

Det är inte lätt att sortera bland den erotiska litteraturen ...

Trots att vi nu har tillgång till ett fullproppat internet med pornografi så älskar folk att läsa om sex och gärna med en twist. Vi bestämde oss för att titta närmare på ämnet och sätta ihop en tipslista med litterärt boksnusk.

Tiderna förändras, men läsvanorna förblir desamma? Ja, kanske. Beroende på vilken generation man talar med så får man helt olika förslag på erotisk litteratur. Typiskt är förstås när det gäller böcker att snusket inte är benämnt som porr-böcker eller ren porr, utan här kallar vi det oftast bara romaner. Kommentarer som att den var lite dirty och liknande får istället beskriva vad man har läst.

Extra intressant är det förstås när man googlar ämnet … folk i en viss ålder tycks ha haft rätt ont om erotik i just litteraturen och man återvänder därför till samma romaner, i varje diskussion. På vissa webbsidor kan folk till och med säga på vilka sidor i Grottbjörnens folk som det verkligen hettar till (sidan 397, enligt tipset), medan andra är mer svepande och tipsar om Vita serien och Nora Roberts.

Twilight kallar man för snäll-porr (inte så uttalad). Och så klart haglar det tips om Jackie Collins, tantsnuskets krönta drottning. Ja, inte är väl namnen så främmande för dem i min generation, åtminstone – ringer det klockor när ni hör författare som Judith Krantz, Shirley Conran, Virginia Andrews och Jacqueline Susann? Antagligen.

Varje tid har sin revolutionär inom litterärt sex

I grund och botten har varje generation sin egen erotiska bok, förklarar författare Nikki Gemmel till webbtidningen nowtolove.com. Hon nämner författare som Erica Jong (så klart) och böcker som Lady Chatterleys älskare av D.H. Lawrence, och lyfter särskilt hur viktiga de varit för kvinnor. Hon menar att de är kraftfulla på sitt eget sätt och så att säga hjälper folk på traven, även om läget har förändrats i dagens samhälle, då kvinnan inte som förr behövde smyga med vilka böcker hon läste (om det var snusk …).

Och in i nutiden tar vi oss inte utan att knacka på hos E. L. James, så klart, och nämna den omtalade serien som började med Femtio nyanser av honom. Lika nersablad som boken blev av dålig kritik för sin litterära gestaltning, lika läst blev den av folk över hela världen som tydligen saknade just det här i sina liv.

Än mer spännande blir det förstås ändå om man tittar på forskningen kring just de här sakerna. Enligt Harold Leitenberg på The Journal of Sex Research så har kvinnor som läser erotisk litteratur hela 74 procent mer sex än andra. Enligt samma forskare beror det på att samma kvinnor fantiserar mer frekvent och intensivt när de läser … hm, ja … närgången erotik. Därav att det blir mer handgripligt också.

Inte för att det måste bli verklighet av det. En del av den erotiska litteraturens storhet ligger i att en trött förälder kan vara så utarbetad och utmattad att det ibland bara finns ork till att just läsa om det … för att hålla något vid liv inom sig.

Skillnaden på män och kvinnor

Enligt sexologen Elaine George från Australien har män gjort det enklare för sig och svarar på mer fysiska attribut – vad de ser, helt enkelt. De tänder på olika kroppsdelar och det räcker för att de ska gå igång, medan kvinnor ofta behöver något mer för att det verkligen ska hetta till.

– Kvinnan som varelse går igång lika mycket på vad som sägs och på vad hon läser eller hör, säger hon till samma tidning som ovan. Passion förändras under en livstid. När Femtio nyanser av honom kom så ökade försäljningen av bland annat piskor och sexleksaker. Det kan man skratta åt, självklart, men det visar också att folk behöver väckas då och då för att kunna elda på sitt sexliv utan för den sakens skull vara otrogen och gå utanför förhållandets ramar.

Men, som hon också påpekar i artikeln, det är långt mellan sex-sensations-böckerna. Det lär dröja minst tio år innan vi får en ny storsäljare som Femtio nyanser.

Vilken tur då att vi har historien att blicka tillbaka mot. Betraktar vi den så ser vi att det ofta finns en sorts skiljelinje mellan vad som anses vara bra litteratur och litteratur som skildrar sex. Böcker som slår stort med sexuellt innehåll har ofta fått dålig kritik, som vi nämnt innan, och fått se sig bli nerskrivna av kritikerna.

Dock … det finns undantag, och ett par av dem kommer här, med viss inspiration från Esquire:

Tipslistan

Sabbaths teater av Philip Roth

Trots att han aldrig lyckats få in en fot hos Mupparna har dockteaterregissören Mickey Sabbath det ganska hyggligt. Det senaste decenniet har han och älskarinnan träffats i sitt kärleksnäste. Men nu vill hon kräva evig trohet från Mickey. Samtidigt rasar minnena av Mickeys mamma i hans inre, hon som förlorade all livsglädje när Mickeys äldre bror gick bort i kriget.

Med Philip Roths omisskännliga förmåga att skildra amerikanska antihjältar följer vi med på en resa i Mickey Sabbaths bångstyriga liv.  (Förlagstext)

Kort notis: Det är naturligtvis en galen bok på alla sätt och många älskare av Roth vägrar läsa hela boken, eftersom den enligt dem är fullständigt motbjudande. Åsikterna är många, så åter igen … det enda sättet att få reda på var du själv står i frågan är att läsa …

Det som tillhör dig av Garth Greenwell

En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Det som tillhör dig är en kritikerhyllad och pris­belönt kärleksroman om åtrå och dess konsekvenser. Poetisk, drabbande och psykologiskt övertygande möter vi två unga män från vitt skilda världar som till sist bara har att förlita sig på sin vänskap för att rädda sig själva från undergång. (Förlagstext)

Skrivet på kroppen av Jeanette Winterson

Boken gavs ut 1992 och får ses som ett triangeldrama med ingredienser som kärlek, sjukdom och … ja, begär. Personen det handlar om (som förblir av outtalat kön) förälskar sig i en gift kvinna och påbörjar en relation med henne och vi möter sedan en kavalkad av känslor i en resa som egentligen inte liknar något annat.

Kanske bör ord som besatthet också nämnas? En udda och vacker bok som du inte kommer att glömma i första taget … med vackert språk och en uppsjö av detaljer drar hon in läsaren i en helt ny värld. Finns på originalspråket engelska.

G av John Berger

Jodå, John Berger fick Bookerpriset för den här boken när den kom 1972. Och det är verkligen en bok om Don Juan, om än framförd med en sådan elegans att du kommer att kippa efter andan när han drar igång händelserna.

Vi möter klassikern Don Juan, men inte bara som en man med sex för blicken, utan vi dyker ner i olika delar av hans liv, så som barndom, vuxenskap och tiden innan hans död. Det är i sanning en bok som brinner och eggar på genom att komplicera och göra något mer än bara måla ut akten.

Hittar du den någonstans? Var lycklig över det – det är en bok som är enorm.

Varats olidliga lätthet av Milan Kundera

Tomas, Tereza och Sabina lever i exil i Schweiz efter den ryska ockupationen av Tjeckoslovakien. Tereza älskar Tomas djupt men svartsjukt. Han är starkt bunden till henne men kan inte avhålla sig från en rad erotiska eskapader. En av hans älskarinnor är Sabina, framgångsrik konstnär som i sin tur inleder ett förhållande med Franz, olyckligt gift universitetsprofessor.

Genom en raffinerad sammanflätning av dessa öden har Milan Kundera, en av samtidens stora författare, lyckats skapa en roman som på ett lysande sätt sammanfattar vår tids politiska, moraliska och erotiska dilemman. Varats olidliga lätthet har blivit en kritiker- och publiksuccé i alla länder där den utgivits och har också filmatiserats.

Par om par av John Updike

Det går inte att lämna en sådan här bok därhän, även om den svenska översättningen tycks vara svår att få tag på idag. Kanske på Bokbörsen, eller ett antikvariat? I magasinet på närmsta bibliotek? Enligt en artikel i Esquire sa David Foster Wallace att en vän till honom beskrivit John Updike som en ”penis med ett uppslagsverk”.

Ja, den som läst honom får väl kanske finna sig i att inte helt protestera. Den här boken om lust och drama kring ett par vänner i en liten stad i USA tar oss med på resan efter att preventivmedlet slagit igenom  – en revolution av sex och kärlek på alla plan. Läs, läs, läs.

Och undantaget …

Och ja, vi får väl ta med en mer populistisk titel också. Vem har väl inte hört talas om …

Lady Chatterleys älskare av D. H. Lawrence

När Lady Chatterleys man återvänder från kriget är han förlamad från midjan och nedåt. Tillvaron mellan makarna bygger nu enbart på intellektuell stimulans och i det barnlösa hemmet, där dagarna i stillhet försvinner ifrån dem, kommer Lady Chatterleys egna behov ikapp. Hon inleder ett passionerat förhållande med skogsvaktaren och när hennes ansvar för sin mans fysiska hälsa ersätts av en kvinnlig vårdare utifrån, växer avståndet mellan dem ytterligare.

Kort notis: Faktum är att Lawrence skrev tre versioner av boken och att han tyckte bäst om den sista versionen, som också är den som blivit en klassiker över världen. I dagens it-samhälle, med porren på lur runt varje hörn, står den sig så klart rätt slätt, men som vägvisare och tidsmarkör är den oerhört intressant. Man ska komma ihåg att boken upprörde folk under årtionden – vill du veta varför? Det är bara att läsa …

Till sist

Annars är de övriga fem titlarna på listan oerhört läsvärda, både för texten och för de … sexuella presentationerna som liksom vindlas genom det litterära.

God läslust, så att säga.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,