Aprilskämt är en tradition på Boktugg. Förlagsaffärer och EU-regleringar som på olika sätt förändrar bokbranschen är en röd tråd. Minns ni när Norstedts köpte Bonniers?
Som de flesta redan har listat ut så var gårdagens nyhet – om att en ny författarlicens skulle införas – ett aprilskämt. Så alla författare och förlag kan andas ut, det går utmärkt att fortsätta ge ut olicensierade författare. I alla fall såvitt vi vet, ibland överträffar verkligheten dikten.
På redaktionen hade vi förhoppningar om att årets aprilskämt skulle landa rätt hos läsarna. I dessa tider av fake news så är det ibland en svår balansgång att hitta rätt nivå.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Jag roade mig faktiskt med att göra ett extra aprilskämt som jag skickade ut till kollegorna på redaktionen. Jag ska inte berätta hur många som gick på det, men det var åtminstone en som blev grundlurad. Du kan själv testa vår prototyp till sökmotor för böcker som med hjälp av artificiell intelligens analyserar dina cookies för att ge dig personliga boktips. Resultatet bör skvallra om gårdagens datum … Testa Boksai själv här >>
Minns ni förresten våra aprilskämt från tidigare år? I en jämförelse så känns det som att årets skämt är ett av de vassare. Även om Norstedts-affären också fick en hel del reaktioner när den 1 april-nyheten släpptes samtidigt som Norstedts hade säljkonferens, om jag minns rätt.
1 april 2017: Nya regler på AF tvingar arbetslösa att läsa minst en bok i veckan
Arbetsförmedlingen vill öka arbetslösas chanser att få jobb genom att låta dem läsa böcker. Den 1 juli införs krav på att alla arbetslösa ska läsa minst en bok i veckan. En guldgruva för bokbranschen – försäljningen kan öka med 1-2 miljarder kronor.
– Forskning visar att läsning är oerhört viktigt för utvecklingen av barns förmåga att ta till sig information. Läsförståelse och ordförråd förbättras. Empatin stärks av skönlitteratur. Och givetvis kan man lära sig hur mycket som helst av att läsa facklitteratur, säger utredaren Rea D’alottomucho som själv kom till Sverige från Italien och lärde sig svenska genom att läsa deckare.
Läs hela skämtet …
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
1 april 2016: Nya forskningsrön gör att EU inför förbud mot eböcker
Efter larmrapporter från forskare har EU tagit ett beslut om att stoppa all läsning av eböcker inom unionen. Nyheten är ett dråpslag för Storytel och nystartade BookBeat eftersom även ljudböcker pekas ut av forskarna.
– Vi fick precis besked från EU-kommissionen om att inga eböcker får läsas efter första april så vi förbereder information till alla svenska nätbokhandlare, säger Inge Trygt-Book på Myndigheten för digitala medier.
Läs hela skämtet
1 april 2015: Norstedts köper Bonniers
Boktugg kan idag avslöja storaffären som skakar om Förlagssverige. Norstedts köper Bonniers i en jätteaffär.
– Det här känns väldigt spännande. Det är två anrika förlag som funnits väldigt länge. Tillsammans har vi nästan 400 års erfarenhet av bokutgivning, säger en källa på Norstedts.
Norstedts har varit till salu en tid eftersom KF bestämt sig för att inte äga förlag eller bokhandlar. Att Bonniers skulle köpa det anrika förlaget som även inkluderar Rabén och Sjögren har setts som en omöjlighet eftersom det skulle snedvrida konkurrensen.
– Vi har fått förhandsinformation om att Konkurrensverket aldrig skulle godkänna en sådan affär. Därför bestämde vi oss för att tänka helt om och Norstedts köper istället Bonniers, säger den hemliga källan som vägrar uppge sitt namn.
Läs hela skämtet
I juni 2016 köptes sedan Norstedts av Storytel, vilket för de flesta då framstod som ungefär lika osannolikt. Så vem vet – kanske planeras det just nu en författarlicens?