Med Facebook som arbetsplattform för fem kreativa medarbetare blev Gunborg Sahlins nya roman Tro färdig både enkelt och snabbt.
I takt med internets tillväxt ökar också mängden möjligheter för olika sätt att arbeta på. Nätet kan idag liknas vid en communitybuffé av människor och tjänster att finna på kort tid och där finns heller inga rökrum eller långdragna fikapauser som tar tid.
Författaren Gunborg Sahlin högg direkt på idén om att virtuellt skapa den grupp av personer hon behövde för sin nya roman Tro. Innan hon hann tvivla kastade hon sig ut på webben och utformade en stab av olika professioner med Facebooks hjälp:
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Mitt team av medarbetare hittade jag alla på nätet, berättar Gunborg. Från början var det frågor som ställdes och svar som gavs där som fick mig att inse att jag kunde skrapa ihop mina medarbetare därifrån.
Teamet består av fem personer: Tina Back har möjliggjort e-puben, Jan Vertsberg bildmakare har tagit omslagsbilden, Petronella Simonsbacka är inläsare, Anders Nyman på Whip Media producerar ljudfilen och Gunborg själv har – så klart – skrivit. Samarbetet dem sinsemellan har fungerat smidigt och Gunborg poängterar det tidseffektiva med att arbeta virtuellt kring en bok:
– Ingen dyrbar tid har spillts på långa resor eller pauser utan var och en har levererat sina bidrag snabbt, säger hon och ger som exempel den sista fasen där manus lästs in för ljudboksproduktionen:
– Det har varit Petronella, Anders och jag som samverkat. Petronella läser in, skickar till Anders och därefter till mig för lyssnarkorrektur.
Sett till det stora hela tycker Gunborg att arbetssättet bidragit till att det varit enklare att få fram slutprodukten. De största fördelarna har förutom den tidsekonomiska vinningen varit att hon utan svårigheter fann rösten till sin huvudkaraktär.
– Jag fick tag i Petronella Simonsbacka för att hon frågade en annan medlem i gruppen Författare på Facebook hur man gör för att bli uppläsare, säger Gunborg. Jag svarade att jag var ute efter en, hon provläste och på den vägen är det.
Författaryrkets gemensamma drag med ensamvargens tycker Gunborg passar utmärkt ihop med skapandet i den virtuella gruppen:
– På det sättet vi samarbetar kring mitt projekt får vi absolut en gemenskap, säger hon och fortsätter: Men när man jobbar med att skriva så är ensamhet en nödvändighet. Alldeles förträffligt att slippa vara social i tid och otid. Alltså ett mycket mer effektivt sätt att arbeta på.
Anders Nyman är mediaproducent för ljudfilen av Tro och kom i kontakt med Gunborg när hon ställde en fråga om produktion och distribution av ljudböcker.
– Från början var den lite generellt hållen men rätt snart förstod jag att det fanns en önskan om att få hjälp med detta, och jag tycker den här typen av samarbeten är både roliga och givande, så jag hoppade snabbt på tåget, säger han.
Han håller med om att de digitala plattformarna idag skapar stora möjligheter för samarbete som i princip är gränslösa i sin potential.
– Det är sällan jag träffar mina författare/kunder ansikte mot ansikte även i normala fall, säger Anders. När väl den initiala kontakten är etablerad så är det till och med optimalt att arbeta på det här sättet. En stor fördel är att all korrespondens parterna emellan finns arkiverade, så man kan gå tillbaka och titta på den vid behov. Jag har kört flera samarbetsprojekt via Facebook tidigare, bland annat ett flertal antologier, men i de fallen har Whip Media varit projektledare och ensam leverantör. Att driva projektet via Facebook eller andra digitala plattformar är en stor fördel, som jag redan nämnt, och det är som jag ser det ett optimalt sätt att arbeta på vid utgivning.
Tro är en skönlitterär roman med inslag av fantasy som finns att tillgå som pocket, ebok och ljudbok.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!