Så tycker förlagen om Svenska Mässans förbud mot eget vin

Blir det mindre fest och montermingel på Bokmässan i år? Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fotolia.

Egentligen har det varit förbjudet i många år men alla har struntat i reglerna, menar en förläggare. De flesta tycker att beslutet är trist, andra menar att det var på tiden att drickandet på Bokmässan styrs upp.

– Det känns supertrist att en kul tradition försvinner. För inte tror jag att det blir några fler torsdagsmingel på mässan nu. Vi på Printz har i alla fall inte råd med cateringvin och personal till vårt mingel, som brukar ha uppåt hundra rätt törstiga gäster. Vi får väl hitta nya platser att samlas på, antar jag. Synd och även lite förvånande att det här händer nu, när mässan verkar vara måna om att förlagen ska trivas efter de senaste årens problem, säger Pia Printz på Printz Publishing.

Boktugg berättade i en separat artikel om att Svenska Mässan beslutat om en mer restriktiv hållning till att servera alkohol inne på mässområdet.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Vi är många förlag som har en positiv inställning och känner ”nu tar vi nya tag tillsammans, i år blir mässan kul igen”, och så tänker jag förstås fortfarande, torsdagsmingel eller ej. Men man vill liksom att det ska vara som det alltid varit … Min 18-åriga dotter sa när jag beklagade mig: ”Meh, det är väl bara att bjuda på cider då”. Hon har aldrig varit i förlagsbranschen, det hörs.

”Bokmässan vill bara tjäna mer pengar”

Många förlag vi tar kontakt med vill inte uttala sig officiellt eftersom frågan är känslig. En utbredd uppfattning är att det bara är ännu ett sätt för Mässan att tjäna mer pengar.

– Det här är inget nytt, dessa regler har funnits i säkert tio år. Jag tror det var två-tre år sedan de gick ut hårt med det här och då anlitade vi deras dyra och dåliga catering. Självklart är det här bara ett sätt för dem att tjäna mer pengar. De flesta förlag har känt till men struntat i reglerna länge, säger en förläggare som varit med i många år på Bokmässan.

Andra menar att det finns flera aspekter utöver den ekonomiska.

– För oss handlar det inte enbart om kostnaden, som jag tror ökar med mer än bara ett par tusenlappar eftersom serveringspersonal inte kommer vara billig, utan också om känslan på mässan och den sociala samvaron med minglen man går på liksom det man ordnar. Jag tror att risken är uppenbar att antalet mingel minskar mycket kraftigt och att det förändrar dynamiken på mässan på ett negativt sätt, säger en förlagschef vars förlag satsar stort på minglet varje år.

– Jag tycker att Bokmässan borde anstränga sig hårt för att återta sin ställning som årets roligaste bokhändelse efter förra årets problematiska mässa och då arbetar den här förändringen åt helt fel håll.

En del förlag har räknat med att deras montermingel kvalificerar som slutna sällskap och att det därför skulle vara tillåtet att servera vin.

– När vi började ställa ut på Bokmässan för flera år sedan så fick vi rådet av andra utställare – bara gör en gästlista så är det okej att servera eget vin. Vi har varit övertygade om att det skulle räcka, säger en förlagschef.

Så länge det finns en skriven lista på inbjudna gäster, skulle det alltså vara fritt fram. Trots den uppenbara svårigheten att pricka av på listan och hålla koll på att inga ”objudna” smiter in.

– Jag vill minnas att mässans regler är mycket tydliga och att de även förbjuder slutna sällskap. Vårt mingel är också bara för inbjudna men kvalificerar absolut inte för egen utskänkning. Jag tror inte ens vi får ha vin i montern för eget bruk så att säga, menar en förlagsmedarbetare på ett medelstort förlag.

”Hög tid att stoppa flödet av alkohol på Bokmässan”

En person utanför branschen som jag pratar med menar att det kan vara brott mot alkohollagstiftningen ifall det serveras egen alkohol i montrarna samtidigt som det finns ett utskänkningstillstånd. I värsta fall skulle Svenska Mässan Gothia Towers kunna bli av med sitt tillstånd.

Så kontentan är trots allt att det blir betydligt dyrare att arrangera ett montermingel på Bokmässan framöver – ifall Svenska Mässan denna gång kommer att följa upp bag-in-box-blockaden (och för all del förbud mot flaskor med champagne, starköl eller Gin, whisky och annan sprit) mer aktivt än tidigare år.

Men det finns alltid minst två sidor av en bag-in-box. En person i bokbranschen som inte heller vill skylta med sitt namn påpekar att det är positivt att serveringen styrs upp.

– Det dricks alldeles för mycket på Bokmässan. Jag tycker absolut att folk ska få dricka ett glas vin eller bubbel och ha en trevlig konversation om hur mässdagen varit. Men när det pimplas hejdlöst i plastglas från bag-in-box och mingel förvandlas till förfest så har det gått över gränsen. Det här är en signal till utställarna och deras gäster som inte skött det tillräckligt snyggt. En redlös författare eller journalist inne på Bokmässan är en för mycket helt enkelt, säger hen.

Återstår att se om utställarna i höst väljer alkoholfria alternativ, catering med serveringspersonal eller flyttar festen utanför mässgolvet vid stängningsdags på torsdagen och fredagen.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,