Här är jurymedlemmarna som ska nominera till Augustpriset 2018

Johannes Anyuru tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, för boken De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Foto: Sören Andersson

De juryer som ska nominera 18 böcker till Augustpriset 2018 har utsetts. Bokhandlare, kulturskribenter, bibliotekarier, programledare och professorer finns bland jurymedlemmarna.

Varje kategori har varsin jury som läser och bedömer alla böcker som anmäls till Augustpriset. Antalet anmälningar per år brukar vara mellan 140 och 180 titlar i varje kategori, och juryerna kommer sedan nominera sex titlar i de tre kategorierna. Juryledamöterna väljs för ett år i taget.

Vilka böcker som nomineras till Augustpriset kommer tillkännages den 22 oktober 2018, och på Augustgalan den 26 november får vi reda på vilka tre böcker som vinner. I år firar Augustpriset också sitt 30-årsjubileum.

Här är listan på 2018 års Augustprisjuryer:

Årets svenska skönlitterära bok

Anna Gillinger, ordförande, bokhandlare

Gunnel Furuland, bibliotekarie och litteraturforskare

Mats Granberg, projektledare Litteraturscen Östergötland, tidigare kulturredaktör Norrköpings Tidningar

Janina Orlov, översättare, litteraturvetare och slavist, lektor vid Stockholms universitet och FD i ryska språket och litteraturen vid Åbo Akademi

Carl Otto Werkelid, kulturskribent, tidigare kulturchef för Svenska Dagbladet samt tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i London

Årets svenska fackbok

Inga Lundén, ordförande, mentor och rådgivare i internationella biblioteksfrågor, tidigare Stockholms stadsbibliotekarie och t.f. kulturdirektör

Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet

Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst

Marianne Rundström, journalist, programledare och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Susanne Ljung, journalist, programledare för Stil i P1 och krönikör i DN Lördag

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö universitet och redaktör för Bookbird – A Journal of International Children’s Literature

Marcus Biderholt, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och programledare för Bokslukarna i SVT

Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare

Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton

Mia Österlund, docent, universitetslärare i litteraturvetenskap, Åbo Akademi, samt vetenskaplig redaktör för tidskriften Barnboken – Tidskrift för barnlitteraturforskning

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Det instiftades av Svenska Förläggareföreningen 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska.

Du minns väl alla böcker som nominerades till Augustpriset 2017 och inte minst alla vinnarna av Augustpriserna 2017?

Efter att juryerna nominerat sex titlar i varje kategori läses de av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, spridda över hela landet. De består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner, och får ta emot pris på Augustgalan. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor, och pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Lektörer läser de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury som tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Vinnaren vår 15 000 kronor och presenteras på Augustgalan.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

fanny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,