Fantasyn tog plats på SmåLit litteraturfestival

Rebecca Lidèn Foto: Janne Wrangberth

Under litteraturfestivalen SmåLit som drog tusentals besökare och ett hundratal utställare diskuterades fantasy ur flera perspektiv av engagerade författare i genren.

I helgen som passerade firades för tredje året i rad litteraturen i Nässjö, Jönköping och Värnamo under litteraturfestivalen SmåLit. Arrangörerna – Jönköpings kommun, Hall media, Region Jönköpings län samt Nässjö- och Värnamo kommun – arbetar för att kunna erbjuda ett brett program med något för alla och i år lockade festivalen över 3 000 besökare till lördagen i Jönköping medan några hundra kom till Nässjö och Värnamo på fredagen respektive söndagen. Alla SmåLits programpunkter är gratis på dagarna medan besökarna köper biljett till de fördjupande författarsamtalen som hålls mellan tre eller fyra författare på kvällen.

– Det blev en jättefin helg, säger projektledare Rebecca Lidén. Vi hade omkring 100 utställare sammanlagt och festivalen ger ett fantastiskt utbyte mellan de olika aktörerna och publiken. I Jönköping kom fler besökare än vi räknat med men i Värnamo och Nässjö hade vi hoppats på lite fler än det blev. Samtidigt måste sådana här saker få slå rot på en plats, så vi är nöjda. Responsen från besökarna har varit positiv och till nästa år kommer vi arbeta vidare på att hitta den form som bäst fungerar på varje ort.

Ett tema för årets SmåLit var läslycka vilket syntes i många av programpunkterna, med tips på årets bästa böcker, föredrag om högläsning som väcker känslor hos äldre och öppen bokcirkel med Sara Bergmark Elfgren. Fantastiken fick stort utrymme i år och det berodde mycket på engagemang från de anmälda aktörerna:

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Vi sätter programmet utifrån de författare vi vill bjuda in men också utifrån de utställare som är med, säger Rebecca. I år var det flera fantastikförfattare som hörde av sig och ville göra något extra och då fick fantastiken också mer plats. Vi försöker låta samarbeten mellan olika kulturutövare växa fram och i år sammanföll festivalen med att sci-fikonstnären Niklas Wallenborg från Stockholm ställde ut på bibliotekets konstvägg. Under ett seminarium lät vi honom samtala om sci-fi med författaren Ewa Holmqvist och sci-filäsaren Andreas Öggesjö, det blev jätteintressant.

Sofi Poulsen, fantasyförfattare och förläggare, medverkade vid årets SmåLit.

En av de medverkande fantasyförfattarna var Sofi Poulsen som ligger bakom Grimm-antologierna och har skrivit flera fantasyböcker för barn. I ett författarsamtal mellan henne och författaren/förläggaren Lisa Rodebrand knöts småländska Astrid Lindgren till fantasyn när de pratade om Astrids sagor som en inkörsport till genren:

– Tack vare böcker så som Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, Pippi Långstrump, Nils Karlsson pyssling, Karlsson på taket, Allra käraste syster så läser barn och unga mer svensk fantasy, säger Sofi. Vi läste själva mycket av Astrid Lindgren som barn och i samtalet utvecklade vi varför just de böckerna är fantasy och varför vi älskar dem så mycket. Den stora massan tänker inte på att många av Astrid Lindgrens böcker är fantasy eller innehåller fantastiska element. Det var roligt att se hur många liksom hajade till under mitt och Lisas samtal för publiken var väl bekant med Astrid Lindgrens verk. Jag tycker det är viktigt att medverka i så många olika sammanhang som möjligt för att synliggöra genren fantasy. Att interagera med barn och unga ger en inblick i deras läsvanor och vad de tycker om att läsa, och jag blir förstås glad för att barn och unga läser över huvud taget.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,