Mitt inne i centrala Göteborg finns den lilla bokhandeln med ett stort hjärta. Mariaplans bokhandel har en stor passion för de fysiska böckerna och tror starkt på framtiden.
Mariaplans bokhandel är en del av Ugglans 56 boklådor och alltså en relativt liten bokhandel. Men en av ägarna, Åsa Sjöberg, ser inga stora framtidsbekymmer trots den föränderliga bokbranschen med alla nya konkurrenter. Hon menar att de som uppskattar att hålla en bra bok i handen och få hjälp av experter i bokhandeln istället för att på egen hand klicka ner sin bok från en näthandel kommer att fortsätta göra detta om exempelvis fem år.
– Jag tror på den fysiska bokhandeln och på pappersboken. Akademibokhandeln lägger ner butiker i Göteborg och många kommer till oss från olika delar av stan, inte bara från området för att vi kan böcker och har ett stort utbud. Det kommer att vara viktigt även i framtiden att kunna nyhetsutgivningen, ha koll på äldre titlar och läsa många böcker. Det är det vi konkurrerar med. Annars kan man lika gärna klicka i sin beställning på nätet eller gå till Coop och köpa sina böcker. Man går till en bokhandel för att man vill ha hjälp av experter.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Utöver Ugglans centrala utbud tar Mariaplans bokhandel in olika titlar som de känner passar dem. Åsa erkänner att de kanske missar en hel del guldkorn eftersom de är en smula restriktiva med nya okända författare men samtidigt menar hon att magkänslan som de går efter vid inköp håller eftersom de legat på en stabil omsättning under alla år i butiken.
– Det kommer ut så otroligt många böcker och de har väldigt kort tid på sig att synas. Det blir mer och mer likt hållbarhetstiden för mjölken… Varje vecka kommer det författare (in i butiken eller mejlar eller gör utskick per post) som gett ut sin egen bok och vill att vi ska köpa eller ta på kommission. För oss gäller: om det är en författare som har anknytning till området eller Göteborg köper vi in ett antal, oftast bara en etta, men då har vi den i alla fall i butiken. För övriga är det lite svårare. Säkert missar vi guldkorn, men vi har så liten försäljningsyta och alla böcker kan inte synas. Är det okända författare måste vi också läsa böckerna annars är det helt hopplöst och prata för något och läsa får vi göra på fritiden. Vi måste helt enkelt prioritera både läsning och plats i butiken. Omslaget är jätteviktigt.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Detsamma gäller signeringar. Det är mest fokus på dessa under julhandeln. I december brukar de köra signeringar under fredagar, lördagar och söndagar vilket har kommit att bli väldigt uppskattat av deras kunder. Oftast kör Mariaplan på säkra kort och tar in etablerade författare, men just under juletid kan det ibland funka med vissa mindre författare också. Annars har butiken inte så värst mycket signeringar hos sig utom möjligen vid vissa event och författarkvällar.
FAKTA
Namn: Mariaplans bokhandel
Grundades: 1934
Ägare: Åsa Sjöberg och Kajsa Rundkvist
Mest sålda böcker: Barnböcker
Boktips: Thommie Bayers ”Fallers stora kärlek”. Med humor och melankoli berättar han sin finurligt konstruerade historia om två mäns resa genom Tyskland. Om det viktiga i livet: konsten, litteraturen och kärlek.