Flera internationella gäster har tackat ja till att delta på Bokmässan i Göteborg

Johan Kollén Foto: Ola Kjelbye

Suzanne Brøgger blev första gästen att avslöjas till Bokmässan 2018. Nu jobbar mässans programredaktion intensivt med att få klart resten av programmet som ska vara färdigt i maj.

I veckan avslöjades den första gästen som kommer till 2018 års bokmässa i Göteborg. Det är den danska författaren Suzanne Brøgger, som gästat Bokmässan flera gånger innan och som kommer att delta i ett seminarium baserat på sin bok Norsk omelett.

– Vi är jätteglada att Suzanne kommer, säger tf programchef Johan Kollén. Hennes samtal under tidigare år har varit både intressanta och välbesökta.

Arbetet med att plocka ut programmet startade kort efter att föregående års mässa avslutades. Under november, december och januari har det hållits dialog med förlagen om vilka böcker som är på lut att släppas 2018 och dessa fungerar som grund för urvalet av gäster som bjuds in. Mässan arbetar aktivt med att skapa en mångfald bland de 700 till 800 seminarietalarna som varje år bjuds in och programmet sätts i samråd med både små och stora förlag men också organisationer som ställer ut på mässan.

– Lärare och bibliotekarier är i våra särklass största enskilda grupper av besökare, säger Johan. Det är viktigt att det finns något som tilltalar alla på mässan och i synnerhet för dem. Vi har deadline på gästförslag den femtonde februari och då brukar det välla in förslag – allt från färdiga idéer till lösa tankar kring ämne och tematik. Eftersom vi vid det laget har fått en överblick av hela årets utgivningar från förlagen kan vi sedan pussla ihop ämnen med intressant, aktuell litteratur.

Programarbetsprocessen är intensiv under våren så att hela programmet ska vara spikat till mitten av maj. Bredden är viktig och redaktionen jobbar för att välja gäster som representerar alla sorters genrer.

– Vi vill vara en attraktiv mässa som lockar många olika sorters besökare, säger Johan. Då är det viktigt att det finns en balans bland gästerna så att det inte blir slagsida åt något håll. Vi har många scener och enskilda montrar som kör sina egna program. I seminarierna, särskilt de på 45 minuter, finns möjligheten att fördjupa samtalen kring litteraturen.

Att programmet också ska behandla samtida samhällsfrågor är en självklarhet för mässan men det är också något som till stor del löser sig av sig själv enligt Johan:

– Utgivningen under ett år speglar samhället och de viktiga frågorna i samtiden kommer alltid in i seminarieprogrammet via den aktuella litteraturen, säger han. 2018 har vi tre teman vi utgår från: Bild, mediefrågor och intolerans. Det kommer nog att bränna till under mediefrågorna eftersom Mediedagarna i Göteborg i år är en helt integrerad del av bokmässan. Inom intolerans samarbetar vi med Forum för levande historia och där tror jag vi kommer få många intressanta samtal.

Om de alternativa mässorna som uppstod 2017 kommer att bli av även i år är ännu oklart. Bokmässans eget seminarieprogram sätts inte med hänsyn till eventuella andra mässors varande eller innehåll. Däremot skulle Johan gärna se att man kan arbeta tillsammans sida vid sida med andra litterära arrangemang som äger rum under samma helg istället för att existera som motpoler:

– Vi har alltid välkomnat andra typer av litterära evenemang, säger han. Däremot vill vi inte att de är något som arrangeras som en reaktion mot oss. Vi vill hellre samarbeta.

Med Suzanne Brøgger klar och en annalkande vår runt hörnet finns det en rad författare på Johans önskelista men också sådana som faktiskt redan är klara.

– Det är främst internationella gäster som tackat ja, säger Johan. Men än tänker jag inte avslöja något. Några namn kommer vi att släppa under våren – resten kommer tillsammans med programmet i maj.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,