Här är alla vinnarna av Augustpriset 2017

2017 års Augustpristagare. Bakerst: Johannes Anyuru (skönlitterära). Främst, fr v: Saga Miketinac (Lilla Augustpriset, Fatima Bremmer (fackbok), Sara Lundberg (barn/ungdom). Foto Sören Andersson.

Vinnarna av Augustpriset 2017 är utsedda: Johannes Anyuru (skönlitterära), Fatima Bremmer (fackbok), Sara Lundberg (barn/ungdom) samt Saga Miketinac (Lilla Augustpriset).

Det var festligt och fullsatt i Stockholms Konserthus med över 600 gäster på plats när Augustpriset delades ut på måndagskvällen. De tre kategorier är som du kanske minns: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

Förutom de tre huvudklasserna delades även Lilla Augustpriset ut där vinnaren fick 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Nedan följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringar.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Augustpriset Årets svenska skönlitterära bok 2017

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, av Johannes Anyuru, Norstedts
Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.

Johannes Anyuru tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, för boken De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Foto: Sören Andersson

Augustpriset Årets svenska fackbok 2017

Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström, av Fatima Bremmer, Forum
Ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris.

Fatima Bremmer tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska fackbok, för boken Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström. Foto: Sören Andersson.

Augustpriset Årets svenska barn- och ungdomsbok 2017

Fågeln i mig flyger vart den vill, av Sara Lundberg, Mirando Bok
Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.

Sara Lundberg tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, för boken Fågeln i mig flyger vart den vill. Foto: Sören Andersson.

Lilla Augustpriset 2017

Den röda cykeln, Saga Miketinac, Ronneby
Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.

Vinnare av Lilla Augustpriset 2017: Saga Miketinac, för sin text Den röda cykeln. Till vänster prisutdelare kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Sören Andersson.

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 27 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Sammanlagt har 498 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 145 titlar skickats in, till fackboksklassen 176 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 177 titlar.

Om Lilla Augustpriset
Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Posten var initiativtagare. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, i år den 27 november. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning, som i år pågick mellan den 23 oktober och 20 november. 457 texter har i år skickats in till Lilla Augustpriset.

Jurygrupper Augustpriset 2017

Årets svenska skönlitterära bok
Ingrid Elam, ordförande
Anna Gillinger
Carin Jämtin
Marina Sobasjnikov
Per Svensson

Årets svenska fackbok
Inga Lundén, ordförande
Gunnar Broberg
Mårten Castenfors
Marianne Rundström
Emi-Simone Zawall

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Björn Sundmark, ordförande
Marcus Biderholt
Ulf Boëthius
Mia Juhlin
Amanda Stenberg

Lilla Augustprisets jury 2017
Lotta Lyssarides, ordförande
Johanna Karlsson
Patrik Lundberg
Malin Nordén
Amanda Svensson

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,