Jakob Wegelius bok Mördarens Apa tilldelades Augustpriset 2014, och nu har Wegelius chans på en ny utmärkelse. Boken har nominerats till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Boken Mördarens apa (Bonnier Carlsen) är en fristående fortsättning på Legenden om Sally Jones från 2008. Även för den boken belönades Jakob Wegelius med Augustpriset. I uppföljaren får läsaren åter följa gorillan Sally Jones och historien om hennes vänskap med sjömannen Koskela. När Koskela hamnar i fängelse, anklagad för mord, ger sig Sally Jones ut på ett äventyr över världens hav för att rentvå sin vän. Nomineringen lyder:
”Mördarens apa är en ovanligt rik och mustig berättelse, med ett driv och en berättarglädje av sällan skådat slag (…) För att vara en bok att sätta i händerna på tioåringar är den sällsynt tjock, vilket också medför att läsaren kan stanna länge, länge i äventyret och låta sig slukas av det. Och det gör man så gärna. Berättelsen är trots sin omfattning – den sträcker sig över hela 618 sidor – tät, intensiv och spännande. Jakob Wegelius har också kryddat framställningen med detaljrika tecknade porträtt och vinjetter i svartvitt. Hans sätt att illustrera är inspirerat av det tidiga 1900-talets bruksbilder, vilket också bidrar till känslan av att befinna sig i en helt annan tid.”
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Vinnaren presenteras under Nordiska Rådets prisutdelning den 27 oktober i Reykjavik. Prissumman är 350 000 danska kronor, och författaren själv har ett kort och konsist svar på hur det känns när hans bok blir så uppmärksammad och hyllad:
– Jättekul! Förstås!
Boken blev i slutändan lite annorlunda än vad Wegelius hade tänkt från början. I det tidiga stadiet av arbetet trodde han att det skulle bli mer likt Legenden om Sally Jones, där bilder tog större plats.
– Men allt eftersom jag skrev och historien utvecklades och pappershögen på skrivbordet växte, insåg jag att det nog snarare var en roman jag höll på med.
En del av berömmet man stöter på om Mördarens apa handlar om att boken går att läsa av alla. Hur lyckades Wegelius med det? Att skriva något som ska passa både gammal och ung?
– Jag har inget recept, men jag har själv alltid fastnat för – och inspirerats av – böcker som vänder sig till alla, snarare än en viss kategori läsare. Och det är min förhoppning att även mina böcker skall nå läsare i olika åldrar. Fast det är inget jag direkt tänker på när jag väl sitter och skriver.
Vad som är nästa steg i karriären är Wegelius förtegen om. Men kanske inte bara för att det ska vara en hemlighet, utan för att han inte alltid vet om projekten han startar i slutändan blir vad som var tänkt från början.
– Det är alldeles för tidigt att säga något om. Det kommer antagligen ändå inte bli vad jag tänker mig. Om det blir något alls. För mig brukar det gå flera skrotade projekt på varje som jag faktiskt fullföljer.
Foto/copyright: Lena Sjöberg
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!