En försenad indexering av databasen hos Bokinfo skrämde slag på flera förlag i morse då det såg ut som att deras titlar försvunnit ur systemet. Enligt Bokinfo ska allt vara löst under dagen.
– Ingenting är borta, allting finns i databasen. Det som hände var att vi efter uppgraderingen av systemet i natt skulle bygga om det index som används för textsökningar. Det tar flera timmar och därför sattes den igång redan vid midnatt. Tyvärr stannade den efter ett par timmar och det upptäckte vi först i morse, berättar Christer Perslöv på Bokinfo.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Indexeringen startades om och pågår just nu. När Boktugg pratar med Christer Perslöv vid lunchtid så har mer än hälften av de 900 000 artiklarna i systemet indexerats. Efterhand som de indexerats dyker de också upp i sökningar på exempelvis titel. I väntan på det gäller ISBN.
– Som vi skrivit på hemsidan så går det fortfarande att söka i systemet och hitta sina titlar om man söker på ISBN-numret. Vi har även informerat bokhandlarna om problemet och de får söka hos någon nätbokhandlare i väntan på att indexeringen blir färdig.
Uppgraderingen av systemet görs för att förbättra prestanda och samtidigt rätta till buggar som hittats. Bokinfo gör en liknande uppgradering högst en gång per år.
Efter att larmet gick på Facebook från förlag som plötsligt inte hittade sina titlar så gick många in och tittade. Ett förlag upptäckte då att de hade fått flera titlar som tillhörde ett annat förlag och blev givetvis än mer oroade.
– Vi gick in och tittade på det och konstaterade att det felet inte berodde på uppgraderingen utan att ett förlag hade skickat in fel förlags-ID på några titlar redan 2015. Så det var ett gammalt fel som upptäcktes och rättades till nu, säger Christer Perslöv.
Så det positiva med ett sånt här larm är förstås att alla förlag passar på att gå igenom sina egna titlar och plötsligt upptäcker gamla fel.
Indexeringen av databasen beräknas vara klar senare idag och därefter ska allt vara som förut. Förutom att det förhoppningsvis går snabbare att söka än före uppgraderingen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!