Norstedts köper Bonniers

Norstedtshuset. Foto: Holger Ellgaard

Boktugg kan idag avslöja storaffären som skakar om förlags-Sverige. Norstedts köper Bonniers i en jätteaffär.

– Det här känns väldigt spännande. Det är två anrika förlag som funnits väldigt länge. Tillsammans har vi nästan 400 års erfarenhet av bokutgivning, säger en källa på Norstedts.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Norstedts har varit till salu en tid eftersom KF bestämt sig för att inte äga förlag eller bokhandlar. Att Bonniers skulle köpa det anrika förlaget som även inkluderar Rabén och Sjögren har setts som en omöjlighet eftersom det skulle snedvrida konkurrensen.

– Vi har fått förhandsinformation om att Konkurrensverket aldrig skulle godkänna en sådan affär. Därför bestämde vi oss för att tänka helt om och Norstedts köper istället Bonniers, säger den hemliga källan som vägrar uppge sitt namn.

För den vanliga läsaren ska det inte märkas någon skillnad. Alla varumärken bevaras, Forum, Albert Bonniers och alla de andra Bonnierförlagen behåller sina namn.

– Ja, absolut. Det fanns en varumärkeskonsult som menade att vi borde byta namn på alla förlagen och skapa ett stort superförlag, men vi tror att det skulle reta alla småförlag som Natur & Kultur, Piratförlaget och Massolit.

Bokhandelsaffär

Vid sidan om denna jätteaffär görs även en annan affär enligt samma modell. Pocketshop köper hela Akademibokhandeln som också varit till salu en tid. Det sammanslagna företaget säljs sedan till Norstedts.

– I det fallet kunde vi inte enas om ifall namnet skulle bli Pocketshop eller Akademibokhandeln så vi har bestämt oss för att den nya kedjan ska heta Bono, kombinationen av de två första bokstäverna i Bonniers och Norstedt.

Ett rykte säger att man redan skrivit ett avtal med U2 om att spela deras musik i butikerna och använda den kände sångaren som frontfigur.

– Det vill jag inte kommentera. Men jag kan bekräfta att vi tittar på att börja sälja CD- och LP-skivor i våra butiker igen, säger källan.

Kapprustning med Amazon

Genom denna gigantiska superaffär som chockar förlags-Sverige hoppas man kunna säkra traditionerna och utgöra en tillräckligt stor motkraft när Amazon gör entré i Sverige och de globala jätteförlagen från USA kommer hit. Tillsammans kommer den nya förlagsbokhandelsgruppen att omsätta närmare tre miljarder kronor. Vilket är ungefär samma omsättning som Amazon har på två dygn.

– Bonniers grundades 1837 och Norstedts 1823. Tillsammans har vi alltså 370 års erfarenhet av bokutgivning. Lägger vi till Rabén & Sjögren och Bonniers alla förlag så är det en bra bit över 500 år och det är ju nästan lika länge sedan som Gutenberg uppfann tryckpressen, avslutar källan.

Köpekontraktet ska enligt uppgift undertecknas idag, ett historiskt datum: den 1 april 2015 då den svenska förlagskartan ritas om.

Foto: Holger Ellgaard (Creative Commons)

Uppdaterat: för att förtydliga – den här artikeln är ett APRILSKÄMT.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.