Astrid Lindgren-konferensen slår ett slag för läsning och självständigt tänkande

Astrid Lindgren och Ann Sköld/Astrid Lindgren-konferensen.

Den 14 november 2017 återuppstår Astrid Lindgren-konferensen på Kulturhuset i Stockholm. Årets tema är läsning, tänkande och medborgarskap.

Astrid Lindgren-konferensen grundar sig på Astrid Lindgrens grundläggande demokratiska värderingar och författarskap samt hennes roll som opinionsbildare. Konferensen anordnades i flera år av Vimmerby kommun, men upphörde 2014. I år återupptas konferensen, fast i en ny skepnad och den här gången i Stockholm. Arrangörer är Saltkråkan AB, Rabén & Sjögren, Astrid Lindgren-sällskapet, i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och Kulturhuset Stadsteatern. Biljetterna är släppta och intresset stort.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Att konferensen återuppstår just 2017 är enligt Rabén & Sjögrens förlagschef Ann Sköld en kombination av anledningar.

– Dels på grund av hur det ser ut i vår samtid med förenkling av budskap, populism och alternativa fakta, och dels för att vi tycker att det är dags att fler, utanför barnboksvärlden och skolan, borde intressera sig för läsningens betydelse. För egen del har det också en viss betydelse att Rabén & Sjögren firar 75-årsjubileum och vi ville lyfta fram barn och ungas läsning – och Astrid Lindgren, som betytt så mycket för förlaget.

Vilken betydelse har läsning för att stimulera vårt tänkande och vår förmåga till reflektion?

Astrid Lindgren var en hängiven förkämpe för barnlitteraturen och barns rätt till läsning, tänkande och fantasi. Temat för årets konferens, läsning, tänkande och medborgarskap, spinner på samma spår. Från olika perspektiv vill konferensen lyfta frågan hur läsning och självständigt tänkande hänger ihop.

– Barn och ungas läsning och läsförståelse har varit ett angeläget ämne i flera år och många bra läsprojekt har satts igång. Vi vill här lyfta diskussionen till en nivå som i hög grad berör oss alla och vårt samhälle. Vilken betydelse har läsning för att stimulera vårt tänkande och vår förmåga till reflektion? Hur påverkar det vårt samhälle och vår demokrati om vi inte läser, tränar vår förmåga att tänka och ifrågasätta? Vi vill belysa hur viktigt det är och hur det hänger ihop, berättar Ann Sköld.

Till konferensen har en gedigen grupp talare bjudits in, bland annat kommer man att kunna lyssna på den internationellt bästsäljande barnboksförfattaren Philip Pullman prata om betydelsen av böcker och framtidens berättande, Lena Andersson kommer att tala om hur läsande och tänkande hänger ihop, och Ola Rosling ska fördjupa sig i källkritik och kritiskt tänkande (se samtliga talare längre ner).

– Vi har fått ihop en jättefin talarlista med stor bredd och spännande innehåll. Philip Pullman och Ola Rosling förstås, men personligen är jag nyfiken på hur Lena Andersson och Armita Golkar kommer att angripa ämnet läsning och tänkande – utifrån sina olika perspektiv, säger Ann.

Finns planer på att konferensen ska återkomma fler gånger?
– Det hoppas vi verkligen. Gensvaret är stort hittills och det finns flera teman vi kommer att vilja belysa och skapa diskussion kring, säger Ann Sköld.

Astrid Lindgren-konferensens talare 2017

Philip Pullman
Thomas Alfredson & Jesper Waldersten
Lena Andersson
Farnaz Arbabi
Armita Golkar
Ann-Helén Laestadius
Anton Landehag
Milad Mohammadi
Ola Rosling
Elisabeth Åsbrink

Besök konferensens hemsida här.

Bilden: Astrid Lindgren och Ann Sköld/Astrid Lindgren-konferensen

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,