”Deckarna” är igång – Roslund och Hellström först ut

Så var tv-serien Deckarna äntligen igång. Först att utredas var författarparet Anders Roslund och Börge Hellström. Kollegorna i serien söker svaret på den ständiga frågan: vad är det som driver dem att begå så många fiktiva mord?

Varje avsnitt börjar med att någon av de deltagande författarna snubblar över ett lik från en av huvudpersonens, eller i detta fall huvudpersonernas, böcker. De tilldelas en mapp innehållande sammanfattad information om dessa huvudpersoner och ska sedan under dagen, genom ”förhör”, komma fram till vad som är den bakomliggande drivkraften bakom att författaren håller till inom just deckargenren.

Roslund och Hellström berättade i förhören bland annat om sina tydliga rutiner kring skrivprocessen. Om hur de drar upp storyn, gör research och det grova utkastet tillsammans och hur de sedan delar på sig för att Roslund ska skriva ihop själva boken. Om att de inte umgås privat, utan hur de istället sitter i var sin del av flyget när de reser. Och till slut berättade de även om vad som gör att de gräver så djupt inom den våldskultur som präglar olika delar av det svenska samhället.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Börge Hellström har varit ganska öppen med att han har en svår bakgrund med bland annat fängelsevistelse bakom sig. Han berättade att han redan som liten blev sexuellt utnyttjad och då tappade tilltron till vuxna och världen. Det obearbetade traumat ledde bland annat till en djup homofobi och att han misshandlade män han trodde var homosexuella och ute efter honom. Det ledde till fängelsestraff. Traumat styrde hans ångest och han kände stor skam och skuld som han bland annat dövade med alkohol för att slippa känna. Numera är han nykter sedan ett par decennier tillbaka.

I en intervju i Dagens Nyheter strax innan premiäravsnittet berättade Anders Roslund att han flera gånger tackade nej till att medverka i programmet för att han inte ville prata om sin bakgrund.

-  När jag till slut sade ja var det för att programmet inte innehåller fåniga tävlingar. Det är en massa saker som händer i serien, men den går egentligen bara ut på att ta reda på varandras drivkrafter som författare, vad man vill med sitt skrivande och jag tror att serien ger ett bra, och annorlunda, svar på det, förklarar Roslund i samma intervju.

I SVT:s morgonsoffa utvecklade han det resonemanget och sa att programmet handlade om att försöka bjuda på sitt innersta. Att svara på frågan om vad det är som ger dem rätt att skriva om våld, att profitera på våld, och varför de alltid återkommer till våld. För att göra det var Roslund tvungen att bryta sin privata sfär. Något som han inte velat göra tidigare. Men han menar att det till slut nästan uppstod en skyldighet mot de läsare som lägger ner så mycket tid att läsa hans böcker att förklara vad det är som driver honom.

Så, i premiärprogrammet öppnade Anders Roslund upp sig för tittarna när han berättade om anledningen till att han så länge försökt förstå vad som är konsekvenserna av våld och vad som driver människor att använda det. Han berättade att han, från unga år, blev fostrad av sin far genom just våld. Att han aldrig fick någon upprättelse eller förlåt från sin pappa tror han har gjort att våldet har fortsatt jaga honom.

Författarparet menar att de har kunnat möta varandra i bristen på tillit till den vuxna världen de upplevde som barn, och att deras upplevelser är grunden till deras bakomliggande drivkrafter. Eller som Denise Rudberg så fint summerade i slutet av avsnittet:

– Jag tror att ni skriver för att försöka förklara det oförklarliga.

Det var ett väldigt starkt första avsnitt som porträtterade två väldigt modiga författare som så öppet valde att prata om sina bakgrunder inför hela svenska folket. Fördelningen mellan diskussionerna, eller förhören, och utmaningarna kändes väl avvägd och denna blandning av Så mycket bättre, Stjärnorna på slottet och liknande serier funkar hittills bra även i författartappning. Eller vad tycker ni? Ser ni fram emot det andra avsnittet där Anna Jansson är huvudperson?

Foto: Janne Danielsson/SVT. På bilden från vänster; Anna Jansson, Anders Roslund, Börge Hellström, Katarina Wennstam, Christoffer Carlsson och Denise Rudberg.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

 

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,