Litteraturhusets program är (nästan) spikat för alternativ scen under Bokmässan

Efter ett större gensvar än de någonsin trott presenterar Göteborgs Litteraturhus programmet för sista helgen i september.

Litteraturhuset i Göteborg har släppt programmet för sista helgen i september då de arrangerar en alternativ scen för litteraturen samtidigt som Bokmässan går av stapeln på Svenska Mässan. Med fokus på litteraturens egenskaper att på samma gång vara stark och sårbar, finns ett brett startfält innehållande 150 punkter som ska verka för en förståelse för hur vi kan motverka rasismens verkan genom och med litteraturen.

– Programmet för Scener&samtal är inte helt spikat men de mycket få luckor som är kvar sparas för eventuella internationella gäster eller superaktuella ämnen i första hand, säger Sofia Gräsberg som är verksamhetsledare på Göteborgs Litteraturhus. Arbetet med programläggningen har hittills varit full av överraskningar, så vi tänkte att vi behåller lite plats av den händelse fler överraskningar väntar.

Från att ha börjat som ett mer generellt motstånd till det faktum att högerextremism släpptes in på Bokmässan, har den alternativa litterära scenen tagit en kraftfull form i Världskulturmuseet på andra sidan gatan. Många har slutit upp under tiden och bidragit till forumet.

– Det känns så klart roligt och överväldigande att det finns så mycket kraft att uppbringa när man väl förstår vad som går att göra om man går samman, säger Sofia. Det är inte – och har egentligen aldrig varit – enbart en reaktion mot mässledningen eftersom det vi vill göra är något som inte kunnat ske inne på mässan. Det är dyrt med seminarier – alla har inte råd att skapa dem eller har någon bakom sig som kan betala. Vad vi reagerar mot är rasismen i samtiden och en utbredd känsla av att en sorts högerextrem närvaro ökar i flera av våra offentliga rum och arenor.

Motreaktionen handlar enligt Sofia mer om att försöka skapa en annan energi och att kanske återerövra vissa samtal och sättet som vi talar om litteratur, samhälle och politik på, snarare än att låta den landa i en känsla av frustration och ilska över dagsläget.

Och även jättarna i den svenska bokbranschen visar sitt stöd. Förlag som Norstedts, Natur & Kultur (Stiftelsen Natur & Kultur bidrar med hela 200 000 kronor) och Bonnier går in med finansiellt stöd som i första hand består i att betala resor och boende åt “sina” författare.

– Jag har uppfattat det som att det är för att deras författare uttryckt behovet och tryckt på, säger Sofia. Men flera av de stora förlagen har själva också varit frustrerade över mässledningens sätt att hantera policy-frågan. Varför de valt att stötta Scener&samtal är nog egentligen en fråga till respektive förlag. Jag kan bara säga det jag uppfattat från min position.

Det författaruppror som startades efter debatten om högerextrem närvaro vid Bokmässan förra året tror Sofia är en bidragande faktor till att Scener&samtal fått en ännu större genomslagskraft än de någonsin vågade tro från början.

– Engagemanget finns ju där hela tiden, säger Sofia. Jag hoppas det blir fullsatt och att samtalen både på scen och golv genererar ännu mer litteratur, samtal, insikter, berättelser, handlingskraft och energi och att det blir ringar på vattnet ingen kan förutse. Det är lite så sånt här kan funka, tror jag, när människor kommer samman.

Här hittar du program och information om biljetter till Scener & Samtal >>

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.