Förläggareföreningen fick ett par nya namn i styrelsen och ännu fler nya förlag välkomnades i samband med årsstämman. Verksamhetsåret 2016 slutade däremot med en rejäl förlust efter en skattetvist.
Eva Gedin, Norstedts, sitter kvar som ordförande. Nya i styrelsen är däremot Johanna Daehli, Sekwa och Richard Herold, Natur & Kultur medan ledamöterna Per Almgren och Ola Wallin avgick.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Övriga ledamöter i styrelsen är nu Moa Elf Karlén, Leopard Förlag, Jesper Monthán, Albert Bonniers förlag, Pia Printz, Printz Publishing, Åsa Selling, Wahlström & Widstrand och Ann-Marie Skarp, Piratförlaget.
Förläggareföreningen kunde också välkomna åtta nya förlag till föreningen: Ehrlin Publishing, Bokförlaget Mormor, NoNa förlag, Novellix, Offside Press, Pedagogkonsult, Roos & Tegnér och Volante. Sedan tidigare i år är Hoi förlag, Polaris förlag och Ordberoende förlag nya medlemmar i föreningen. Därmed har föreningen idag 65 medlemmar.
Förlust efter upptaxering av Skatteverket
Ekonomiskt gjorde Förläggareföreningen en förlust på 907 Tkr. Bakom de siffrorna döljer sig att man fick tillskjuta nytt kapital i dotterbolaget Svenska Förläggare AB med hela 1,1 Mkr. Denna i sin tur beror på att Skatteverket har upptaxerat servicebolaget med 1,34 Mkr. Skatteverkets beslut har överklagats.
Bakgrunden är att Förläggareföreningen precis som många andra intresseföreningar bildade ett servicebolag på 1970-talet. Det innebär att medlemsföretagen betalar en medlemsavgift till föreningen som är icke avdragsgill och en serviceavgift som är avdragsgill och momsbelagd.
Det som hänt på senare år är att Skatteverket har ändrat sin praxis och anser att fler kostnader som ligger i servicebolaget ska ses som medlemsverksamhet och därmed borde flyttas till föreningen. Det i sin tur skulle ge staten större momsintäkter eftersom föreningen inte kan dra av momsen.
För Förläggareföreningen handlar det bland annat om kostnader för opinionsbildning kring momsfrågan (!) för digitala böcker som drivits framgångsrikt och förhoppningsvis leder till att även ljudböcker som distribueras digitalt får 6 procents moms.
– Hade förlagen själva anlitat en lobbyfirma som fakturerat för sina tjänster så hade det givetvis varit en avdragsgill kostnad för dem. Men nu anser Skatteverket att det är medlemsverksamhet eftersom det gynnar alla medlemmar och inte enskilda medlemmar, säger Roy Rue på Förläggareföreningen.
Inväntar Kammarrättens dom
Beloppet på 1,34 Mkr avser upptaxering för två verksamhetsår. Nu inväntar man Kammarrättens dom som kan komma före semestrarna eller i höst. Beroende på utfallet där så kan föreningen välja att överklaga.
– Vi får se om det drivs vidare. Det är inte enbart Förläggareföreningen som drabbats av det här, Skatteverket har granskat och beslutat om skattetillägg även för andra organisationer i olika branscher. Det kostar pengar att driva ett sånt här mål och det är inte alla som har råd att göra det. Vi har lyckligtvis en buffert sedan tidigare år, säger Roy Rue.
Föreningen har alltså fortfarande en stark ekonomi i form av eget kapital som till stor del är placerat i aktier och fonder – som gav utdelning på 44 Tkr under året. Man tvingades dock sälja en del aktier för att täcka upp underskottet. Även servicebolaget har en stabil ekonomisk grund.
– Det är inget som äventyrar vår ekonomi. Men beroende på hur utfallet i kammarrätten blir så kommer det förstås att påverka föreningen framöver. Vi jobbar ju för att skapa bättre affärsvillkor för våra medlemmar men egentligen för alla förlag i Sverige. Ja, rentav hela bokbranschen i många frågor, säger Roy Rue.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!