Hur ska Akademibokhandeln förhålla sig till AKB?

Bilden är ett montage. Foto AKB-butiken: Sölve Dahlgren. Foto AKB-politikern: Riksdagen.

För folk i bokbranschen har AKB varit synonymt med Akademibokhandeln. Men så plötsligt dök Anna Kinberg Batra upp i politiken och ovetande journalister utanför branschen gav henne samma förkortning. Wikipedia ger dem dessutom rätt.

Det finns tillfällen när man som journalist i bokbranschen hajar till och lockas att klicka in på en artikel där det står något om AKB. Det sitter ju ändå i ryggmärgen att AKB ska utläsas Akademibokhandeln. Men i dagspressen är det inte så och har aldrig varit så.

Den senaste veckan har vi haft mycket fokus på Volatis köp av AKB, även om vi konsekvent skriver ut hela namnet Akademibokhandeln (och får läsa det en gång extra för att se att alla bokstäver hamnat rätt). Samtidigt har den andra AKB också varit en hel del i hetluften och rubriker som “Moderat SD-avhopp käftsmäll för AKB” eller “Dalande förtroende för AKB inför debatten” och “AKB till avhoppade Moderaten: Lämna din riksdagsplats” kan för ett ögonblick få oss att tro att den stora bokhandelskedjan påverkas av den svenska politiken.

Så jag tänker att på Wikipedia måste väl ändå någon ur bokbranschens innersta krets ha sett till att skriva ett inlägg om att AKB kan avse Akademibokhandeln. Men så är icke fallet. Istället är det något helt oväntat som tar plats som alternativ till Anna Kinberg Batra. En japansk musikgrupp.

AKB-Wikipedia

Kanske är det trösterikt att de tycker sig sakna källor på att moderatledaren verkligen ska förkortas så. Om den japanska musikgruppen kan man på Wikipedia läsa:

AKB48 (utläses: “A-K-B- Forty-eight”) är en japansk musikgrupp. Namnet kommer från Akihabara[1], det område i Tokyo där gruppen har sin teater- I maj 2014 utökades gruppen till 140 medlemmar. Idén med AKB48 var, enligt producenten Yasushi Akimoto, att skapa en musikgrupp som (till skillnad från en vanlig popgrupp) emellanåt ger konserter i TV och även har en egen teater där de uppträder dagligen.

En författare (anonym källa) föreslog att vi kunde övertyga media om att döpa Anna Kinberg Batra till Anna KB istället, men då hade förmodligen Kungliga Biblioteket hamnat i kläm istället.

En del bokhandlare har flera gånger redan uppmanat Anna Kinberg Batra att skaffa sig en egen akronym. Å andra sidan är det frågan om man kan bestämma det själv – inte ens om man hoppas bli statsminister.

Nu är det väl i alla fall hög tid att någon ser till att skriva på Wikipedia och återerövra AKB till Akademibokhandeln?

Eller så döper de bara om hela kedjan till Bokus istället…

 

Bilden är ett montage. Foto AKB-butiken: Sölve Dahlgren. Foto AKB-politikern: Riksdagen.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.