Bonnierförlagen samlar sin skönlitterära utgivning i Albert Bonniers Förlag och Forum. Wahlström & Widstrand blir ett imprint med egen utgivningslinje.
Förlaget Wahlström & Widstrand grundades 1884 och har sedan dess varit ett av de ledande svenska allmänlitterära förlagen. Sedan 1980-talet ägs förlaget av Bonnierförlagen, där det har drivits som ett självständigt förlag fram tills nu. Bonnierförlagen meddelade i ett pressmeddelande den 24 mars 2017 att Wahlström & Widstrand blir ett imprint under Albert Bonniers Förlag.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
En anledning till sammanslagningen är att Bonnierförlagen vill organisera sin skönlitterära utgivning i två stora förlag: Albert Bonniers Förlag och Bokförlaget Forum. I dessa två förlag ingår i sin tur flera imprints, däribland Wahlström & Widstrand.
– Det är min övertygelse om att ska man driva förlag i Sverige framöver måste man antingen vara stor eller liten. Att vara mellanstor är den svåraste positionen att ha. Wahlström & Widstrand och dess författare får på det här viset del av Albert Bonniers Förlags storlek och självförtroende vilket ger en bra framtida grund att stå på, säger Bonnierförlagens VD Håkan Rudels.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
Albert Bonniers Förlag är Sveriges största skönlitterära förlag med 180 år på nacken. Daniel Sandström, Litterär chef på Albert Bonniers Förlag, menar att de båda förlagen kompletterar varandra på ett naturligt sätt genom en gedigen litterär profil och mycket tradition.
– Under samma tak ger det båda listorna möjlighet att bli både spetsigare och mer heltäckande, säger Daniel Sandström.
Håkan Rudels säger till Svensk Bokhandel att sammanslagningen resulterar i en arbetsbrist på tre personer. Wahlström & Widstrands förlagschef och förläggare Åsa Selling får ett nytt uppdrag inom Bonnierförlagen på det nystartade digitala förlaget Bonnier Bookery, där Susanna Romanus (senast från Norstedts) kommer fungera som förläggare. Vilka två andra tjänster eller personer som påverkas är ännu inte klart, men Håkan Rudels nämner i intervjun med Svensk Bokhandel att det kan det finnas behov någon annanstans inom Bonnierförlagen.
Foto: Sveavägen, Bonnierförlagen