Johanna Nilssons nya ljudboksserie på Storytel Original har fått många lyssnare på kort tid. Fler etablerade författare hör nu av sig till Storytel som får in 5-10 seriösa pitchar i veckan.
Hittills har, med all respekt för de utvalda författarna, inläsarna varit mer kända än skribenterna på de ljudboksserier som getts ut på Storytel Original. En av de största succéerna, Svart Stjärna, är skriven av en författarduo med erfarenhet av manus till film och tv. Även om många serier skrivits av tidigare utgivna författare så är troligen Johanna Nilsson det “tyngsta” namnet så här långt.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Så frågan är förstås om det beror på att Storytel börjat kontakta etablerade författare för att locka dem att skriva Original-serier eller om det är fler stora författare som lockas att skriva serier efter att ha läst om framgångarna med konceptet?
– I just Johannas fall berodde det på att vi redan varit i kontakt med henne när vi gjorde ljudböcker av hennes serie Sthlm Red som hon skrivit under pseudonymen Amanda Lind. Den tredje boken i den serien skrev hon direkt för ljud och var på sätt och vis med och inspirerade oss till vår satsning Storytel Original, säger Storytels Anna Öqvist Ragnar som är förläggare för Summer Karlsson.
– Men det är sant att vi nu när folk vet mer om vad vi gör, lättare får kontakt med etablerade författare.
Hur många pitchar eller serie-manus får ni in till Storytel idag?
– Det känns som det går i vågor och de kommer från olika håll men säkert 5-10 seriösa pitchar i veckan. Sen jobbar vi ju med nya säsonger på de serier som gått bra också.
Johanna Nilssons ljudboksserie en feelgoodberättelse med mycket hjärta och en stor portion humor. En berättelse om vänskap, hopp och kärlek – och att det aldrig är för sent att börja leva. Huvudperson är 36-åriga Summer Karlsson – arbetslös, tablettberoende och gravt överviktig.
Efter en serie udda händelser tar hennes liv en helt ny vändning. Halvt på skämt, halvt på allvar (eftersom hon verkligen älskar deckare) lägger hon ut en annons där hon erbjuder sina tjänster som privatdetektiv. Hon annonserar dessutom efter en personlig assistent som kan hjälpa henne med allt det hon inte klarar av på grund av sin övervikt. Och hon får svar – på båda annonserna. En ung man vid namn Yusef övertygar henne om att han är den perfekta personliga assistenten. Han kan dessutom assistera henne i jobbet som privatdetektiv
Serien släpptes på Storytel förra veckan och har redan klättrat upp till fjärde plats på topplistan.
– Johannas serie Summer Karlsson har under sina första sju dagar gått lika bra som succén Svart stjärna gjorde sin första vecka! Det är väldigt roligt att så skilda genrer kan locka många lyssnare, säger Anna.
Johanna Nilsson (1973) fick sitt stora genombrott med romanen Hon går genom tavlan, ut ur bilden, som utkom 1996 på Wahlström & Widstrand. Sedan dess har hon skrivit både romaner, noveller och barn- och ungdomsböcker.
På Storytel Original ligger avsnittslängd runt en timme. Har ni testat eller funderat på kortare avsnitt på exempelvis 30-40 minuter, likt tv-serier?
– Vi vill köra det här konceptet ganska intakt det första året innan vi börjar experimentera, i alla fall för fiktion. Men nu när vi startat flera non fiction-projekt och serier för barn så faller det sig naturligt att rucka lite på de reglerna, de har andra förutsättningar. Det finns mycket kvar att lära om vilket format som egentligen är det bästa och vi lär oss nya saker varje dag.
Flera svenska serier kommer att gå på export som Boktugg tidigare berättat. Svart stjärna, Virus, Gustav III checkar in, Vargland, Byvalla, Tick Tack befinner sig alla i olika stadier av översättning allihop. Och fler på gång.
Men det kommer också flera berättelser som går i motsatt riktning – alltså Storytel Original-serier som skrivits för andra marknader än den svenska.
– Just nu översätter vi en holländsk serie av författaren Marja West till svenska. Den kommer ut på holländska Storytel i april och heter Gelukkig zijn we familie. Hon skriver nu på en ny serie som blir svenskanpassad. Det innebär att när vi översätter den är redan platser, namn och företeelser försvenskade. Författaren har varit här och gjort research och skriver redan från början två varianter, säger Anna.
Det är nu inte bara Storytel som jobbar med följetongsformatet. Frågan är förstås om man kommer att gå utanför koncernen för att jaga innehåll?
– Jag känner inte till några liknande satsningar i andra länder men om någon vet tar vi gärna emot tips, det vore roligt att se hur andra tänkt. För oss är det original-serier som gäller nu. Men visst kan man tänka sig att ge ut böcker skrivna direkt för ljud på andra sätt än vi gjort hittills.
Ni har hittills mest testat vuxenböcker, men släppte nyligen en barnboksserie – hur är det med ungdom/YA-segmentet?
– Det är på gång, författare skriver på flera stycken just nu. I juni kommer vi släppa de första, avslöjar Anna.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!