Littfest 2017 – Umeå internationella litteraturfestival håller på att växa ur kläderna

Nästa vecka hyllar Umeå litteraturen under tre fullspäckade festivaldagar. Intresset från publiken är stort och två av festivaldagarna är redan utsålda. 

Årets upplaga av Umeå internationella litteraturfest Littfest går av stapeln den 16 – 18 mars och redan nu är två av dagarna utsålda.

– Aldrig tidigare har biljetterna sålt slut så snabbt, berättar Erik Jonson – en av tre deltidsanställda koordinatorer för festivalen.

Sedan starten 2007 har festivalen gått från en lokal angelägenhet till ett evenemang som litteraturintresserade människor reser till från när och fjärran. Det har inneburit att Umeås litteraturfest har haft ett ökande besökarantal med ungefär 33% per år och som genom låga biljettpriser ska vara tillgänglig för så många som möjligt. Det enda smolket i bägaren är just att alla inte hinner få en biljett och festivalledningen arbetar med att hitta smarta framtidslösningar för att alla som vill ska kunna komma.

– Utåt sett har Littfest främst vuxit i storlek, fortsätter Erik.  Vår förhoppning är dock att festivalen även känns mer välkoordinerad,. De senaste fyra-fem  åren vi har investerat otaliga timmar på att förbättra logistik och andra praktiska detaljer.

Littfest drivs som en ideell förening bestående av kultur- och litteraturintresserade i Umeå med omnejd. Mycket av planeringstiden inför festivalen går åt till att söka former för samarbeten med lämpliga partners samt finansiärer.

– Littfests huvudsakliga uppgift är att arrangera en bred och inbjudande festival, men som i det långa loppet arbetar för läsfrämjande och att stärka litteraturens position i samhället, säger Erik. Huvudfinansiär är Umeå kommun, sedan tillkommer ungefär motsvarande summa från andra aktörer.

Behövs motvikt till kommersiella arrangemang

Generellt tror Erik att oberoende mötesplatser som festivaler är av stor betydelse för litteraturen. I takt med stigande antal kommersiella arrangemang behövs en motvikt där fokus på tanke och kvalitet är större än vinstdrivande intressen.

– Översatt till litteraturens sammanhang betyder det tillfällen där samtal om litteratur går före försäljning av böcker, säger han och tillägger: Sedan är det förstås av högsta betydelse att en stor litterär sammankomst arrangeras just i norra Sverige när kulturlivet i övrigt är så extremt centraliserat till Stockholm.

Festivalen blir också ett andrum för förlagen – ett tillfälle där någon annan än förlagen själva står för arrangemang och kringarbete för att ge fokus åt en författare.

– Efter vad jag förstått är Littfest uppskattad av små såväl som stora förlag, säger Erik. När vi bjuder in en författare möter de oftast en stor och uppskattande publik, vilket kan vara skönt för förlagen att överlåta åt andra mellan varven.

Festivalprogrammet bygger på att blanda flera olika sorters litteraturevent. Workshops, uppläsningar, seminarier, samtal och så vidare. Det finns ett löst tema för varje festival men det är samtidigt inget man från arrangörernas håll vill låsa sig för hårt vid – med långt över hundra inbjudna gäster skulle det göra det allt för svårt och snävt.

– Ofta är det frågor och tema som ligger i tiden, men på det stora hela är det svårt att samla 140-170 gäster runt en och samma tematik. En ledstjärna för oss är att blanda känt och okänt, brett med smalt, säger Erik. I år firar vi dels Finlands hundra år av självständighet, genom att bjuda in en handfull författare som vi funnit särskilt spännande. Därtill har vi ett tema som vi valt att rubricera Identitet. En huvudgäst är Susan Faludi och en annan gäst som vi är glada över att kunna introducera för umepubliken är den sierraleonska författaren Ishmael Beah. Beah har ett förflutet som barnsoldat i sitt hemland, men bor numera i USA varifrån han författat två fantastiska och hjärtskärande romaner om sina erfarenheter. Därtill känns det väldigt roligt att en av världens finaste poeter, Gloria Gervitz, kommer till Umeå.

Merparten av festivalhändelserna är förlagda till Folkets Hus i centrala Umeå men för att kunna husera det växande arrangemanget äger en del event rum på andra ställen i staden.

– Det är främst under kvällstid som vi flyttar ut, säger Erik. Då intar festivalen några av Umeås finare kulturinstitutioner som t ex Bokcafé Pilgatan och Bildmuseet. Där bjuds ett fortsatt bra festivalprogram, mingel samt mat och dryck till bra priser. Ambitionen har från första början varit att, en gång per år, samla litteraturen i Umeå – som även annars är en mycket rik litteraturstad – under ett och samma tak.

För mer information, besök Littfests hemsida.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom